|

Del Ponte nezadovoljna primjenom srbijanskog akcijskog plana za hapšenje Mladića

Del Ponte nezadovoljna primjenom srbijanskog akcijskog plana za hapšenje Mladića
0
F
FENA
3.10.2006. u 20:19
0
komentara
0

dijeljenja
Del Ponte nezadovoljna primjenom srbijanskog akcijskog plana za hapšenje Mladića
Glavna tužiteljica haškog suda Carla del Ponte izjavila je u utorak da nije zadovoljna provedbom akcijskog plana Vlade Srbije za hvatanje odbjeglog Ratka Mladića i drugih haških optuženika.
Ona je utorak nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Draškovićem u Beogradu istaknula kako je u ponedjeljak "s timom za provođenje Akcijskog plana dugo razgovarano što se ne radi dobro i nada se da će ta skupina ljudi bolje raditi na njegovoj primjeni, jer se mora osigurati da svi optuženi odu u Den Haag, prije svih Ratko Mladić".

Dodala je kako je "premijer Srbije u razgovoru u utorak potvrdio spremnost Srbije da u potpunosti surađuje s Tribunalom i tražio više strpljenja, a ja sam mu rekla šta se ne radi dobro i vidjet ćemo sada da li će primjena Akcijskog plana biti bolja i dovesti do pozitivnih rezultata".

Istaknula je i da "Haag neće zatvoriti vrata dok Mladić, ali i Karadžić ne budu u Tribunalu ".

Drašković je rekao je da pronalaženje i izručenje haaških optuženika "nije međunarodna obveza, već nacionalna obveza Srbije prvog reda".

Ako se ona ne ispuni, po Draškoviću to govori o dvije stvari: da u Srbiji postoji razumijevanje za optužene i za ono što su učinili ili pokazuje da je država nemoćna ispuniti svoju obvezu.

Tijekom prijepodneva u utorak Carla del Ponte je razgovarala je sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, predsjednikom srbijanskog nacionalnog vijeća za ratne zločine Rasimom Ljajićem, te potpredsjednicom vlade Srbije Ivanom Dulić Marković.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je nakon razgovora s Del Ponte priopćio kako je suradnja s Haškim sudom u interesu Srbije te da postoji samo jedan i jasan cilj vladinog akcijskog tima - lociranje, privođenje i izručenje Tribunalu Ratka Mladića i preostalih optuženih.

Del Ponte je u ponedjeljak razgovarala s srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem koji je izjavio da bez izručenja optuženih Den Haagu za Srbiju "nema ni nastavka pregovora o stabilizaciji, nema ni koraka naprijed ka EU", naglasivši da nije optimističan glede njena izvješča.

Beogradski radio B92 javlja kako je procurjela informacija da će izvješće del Ponte Europskoj uniji sredinom listopada o tome čine li srbijanske vlasti sve što mogu da uhite Mladića biti "negativno, ali ne i destruktivno".

Nakon toga izvješća EU bi trebala odlučiti hoće li sa Srbijom nastaviti predpristupne pregovore suspendirane zbog neuhićenja Mladića.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.