BiH
0

Del Ponte: "Nekažnjavanje Mladića i Karadžića bilo bi najteži udarac međunarodnom pravosuđu"

FENA
Predsjednik Haškog suda za ratne zločine (ICTY) Fausto Pocar i glavna tužiteljica Carla del Ponte predstavili su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda redoviti polugodišnji izvještaj o provedbi strategije dovršetka rada toga suda.

Fausto Pocar je 15 članica Vijeća sigurnosti u srijedu izvijestio o nedavno usvojenim promjenama Pravila o postupku i dokazima ICTY-a koja omogućuju ubrzavanje postupka i skraćenje suđenja.

Glavna tužiteljica Carla del Ponte je također govorila o potrebi ubrzavanja rada ICTY-a, naglasivši da će to biti jedan od njenih prioriteta. Ona je najviše govorila o osumnjičenicima koji su bijegu, kritizirajući pri tome vlasti u Beogradu i Banjoj Luci.

"Želim još jednom kazati pred Vijećem sigurnosti kako je nepojmljivo da ICTY okonča rad a da Ratko Mladić i Radovan Karadžić ostanu na slobodi. Nekažnjavanje njih dvojice, koji su optuženi za genocid, predstavlja najteži udarac ne samo ovom tribunalu nego međunarodnom pravosuđu u cjelini", kazala je Del Ponte.

Ona je naglasila da glavna odgovornost na lociranju, hvatanju i izručenju svih šest bjegunaca leži na Srbiji te da se, prema njenim informacijama, Mladić, Tolimir, Goran Hadžić i Župljanin – nalaze u Srbiji. Srbija je u vezi i s Karadžićem za kojeg ne zna gdje se nalazi te s Vlastimirom Đorđevićem, za kojeg vjeruje da se nalazi u Rusiji.

Glavna haška tužiteljica u svom istupu pred članovima Vijeća sigurnosti UN-a nije spominjala Republiku Hrvatsku. Za Crnu Goru je rečeno da održava pozitivan radni odnos s Haškim sudom, ali da očekuje i nadalje punu saradnju, osobito kada se zna da dio Karadžićeve obitelji živi u Crnoj Gori te da on može računati na brojne pristalice u toj zemlji.

"Hapšenje Radovana Karadžića je zajednička odgovornost Srbije, Republike srpske, NATO saveza i EUFOR-a. Upravo patetično zvuči činjenica da danas niko aktivno ne traži Karadžića… Zbog nedostatka političke volje da se uhapse bjegunci tražim od Vijeća sigurnosti ovlasti da se bjegunci uhapse gdje god da se nalaze te da moj ured dobije na raspolaganje sva potrebna sredstva za tako nešto", kazala je Carla del Ponte na kraju svog istupa pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku.