{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Del Ponte: Ne postoje planirane aktivnosti za hapšenje Karadžića i Mladića

F
15.12.2005. u 20:13
0
0
Del Ponte: Ne postoje planirane aktivnosti za hapšenje Karadžića i Mladića
0
Del Ponte: Ne postoje planirane aktivnosti za hapšenje Karadžića i Mladića
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte ocijenila je u četvrtak u redovnom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti u New Yorku da Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora moraju preuzeti odgovornost za neuspjeh u hapšenju i izručenju Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
Prema njenim riječima, ne postoje planirane aktivnosti da se uhapse haški bjegunci ni unutar Srbije i Crne Gore ni u Bosni i Hercegovini odnosno Republici Srpskoj, kao ni koordinacija i između vlasti državne zajednice SCG i dvije republičke vlade.

Iskustvo pokazuje da je politički pritisak EU-a i SAD-a najznačajniji faktor u podsticanju zemalja na saradnju s Haškim tribuhalom, dodala je Del Ponte i pozvala međunarodnu zajednicu da nastavi pritisak na SCG.

Ona je ocijenila da je saradnja SCG s Haškim tribunalom pogoršana proteklih mjeseci i da "nema ozbiljnog dobro artikuliranog plana da se uhvate bjegunci".

Del Ponte je istakla da vojne vlasti izbjegavaju saradnju s tužilaštvom tribunala, a kao primjer je navela opstrukciju u pristupu Mladićevom vojnom i medicinskom dosjeu "uprkos zadivljujućim naporima predsednika Savjeta za saradnju s Haškim tribunalom".

"Vojska Srbije i Crne Gore nastavlja da aktivno i pasivno koči saradnju SCG s Haškim tribunalom", navodi se u izvještaju.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala je istakla da je izuzev Vlastimira Đorđevića, koji se prema informacijama krije u Rostovu u Rusiji, sve ostale haške bjegunce mogućno uhapsiti zajedničkim naporima SCG i Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je suočeno i s ozbiljnim problemima na Kosovu gdje su dokumenti "redigovani na način da se ne mogu koristiti u sudu" i gdje zastrašivanje svjedoka predstavlja ozbiljan problem, istakla je Carla del Ponte.

"U slučaju Ljimaja i drugih optuženika, nekoliko svjedoka je odbilo da svjedoči pred sudom ili se povuklo i izmijenilo svjedočenje zbog toga što su bili zastrašeni ili uplašeni", izjavila je ona.

Del Ponte je u izvještaju kritikovala i nedovoljno angažovanje međunarodne zajednice, a posebno nepostojanje koordinacije u prikupljanju i razmjeni povjerljivih informacija i apelovala na stvaranje mehanizama koji bi to osigurali.

Neblagovremeno izručenje Karadžića i Mladića direktno utječe na "izlaznu strategiju" odnosno okončanje rada suda, izjavila je del Ponte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: