BiH
0

Del Ponte na regionalnoj konferenciji na Brijunima

FENA
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u četvrtak će boraviti na Brijunima na regionalnoj konferenciji tužitelja posvećenoj pitanjima kaznenog progona počinitelja ratnih zločina pred domaćim sudovima, doznaje se u srijedu od njezine glasnogovornice Olge Kavran.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske organizira regionalnu konferenciju državnih odvjetnika pod nazivom "Suradnja državnih odvjetništava u progonu ratnih zločina - postojeći i budući oblici suradnje".

Prema najavi Državnog odvjetništva uz glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića na konferenciji će sudjelovati i glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Marinko Jurčević, tužitelj za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević i vrhovna državna tužiteljica Republike Crne Gore Vesna Medenica.

Glavna haška tužiteljica dolazi na skup jer smatra da je važno podržati rad pravosudnih tijela u zemljama regije u progonu počinitelja ratnih zločina posebno obzirom na činjenicu da će pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), koji je dovršio svoje istrage, biti procesuirano najviše 126 osoba, a počinitelja je daleko više - na hiljade, kazala je u telefonskom razgovoru za Hinu Kavran.

Ona ističe da je u zakonodavstvima zemalja regije važno ukloniti sve eventualne prepreke progonu tih počinitelja poput rješavanja pitanja zabrane izručenja optuženih.

Regionalna konferencija na Brijunima radnog je tipa i zatvorena je za javnost, a po njezinu završetku bit će objavljeno zajedničko saopštenje učesnika.

Kavran kaže da nije planiran dolazak glavne haške tužiteljice u Zagreb jer bi se na Brijunima trebala sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima a u Hrvatskoj će boraviti ukupno dan i pol.