BiH
0

Del Ponte: Mladić je u Srbiji

FENA
Haški bjegunac Ratko Mladić je u Srbiji, dok je drugi od dva najtraženija optuženika za ratne zločine Radovan Karadžić u regiji, ali ne znam da li u Republici Srpskoj, Srbiji ili Crnoj Gori, rekla je glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte u intervjuu objavljenom u petak u jednom beogradskom magazinu.

Del Ponte, kojoj uskoro ističe mandat, izrazila je nadu da će oba haška bjegunca uskoro biti u Den Haagu.

Ona je izrazila zabrinutost što širom cijele regije postoje političari koji pokušavaju osporiti činjenice o događajima tokom ratova, čijem ustanovljavanju doprinosi Haški sud.

"Da nije bilo timova Tužiteljstva, vjerovatno nikada ne bismo bili sigurni šta se dogodilo u Srebrenici i kako je izvršen genocid... utvrdili smo da su silovanja vršena kao instrument zastrašivanja i da je u pitanju zločin protiv čovječnosti, a ne 'propratna pojava' rata", istaknula je ona u REZ magazinu, mjesečniku nevladinog udruženja Inicijativa mladih za ljudska prava, kako prenosi beogradska agencija Beta.

Tužiteljstvo Haškog tribunala je, kako je rekla, "tokom godina, imalo mnogo problema u saradnji država s ICTY-em".

Hrvatska je ometala pristup dokazima kada su istrage bile usmjerene na osobe hrvatske nacionalnosti, ali je najviše takvih problema bilo sa Srbijom i RS-om, rekla je ona.

"Ova saradnja je bila problematična ne samo kada smo vodili istrage protiv osoba srpske nacionalnosti već i kada smo ispitivali zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti... većina ovih žrtava živi na teritoriji RS-a i same Srbije, a vlasti u obje ove oblasti učinile su veoma malo... da našim istražiteljima osiguraju pristup potencijalnim svjedocima", dodala je ona.

Del Ponte je rekla i da "kada pogledate šta se dogodilo u ratovima - najgora zvjerstva s aspekta broja žrtava i opsega uništavanja - genocid u Srebrenici, mučenja i ubistva u koncentracionim logorima u BiH, sistematska silovanja u Foči, masovna ubistva i progoni na Kosovu - sve te zločine počinili su Srbi".

Na kraju je poručila kako po njezinom mišljenju "što prije Srbi shvate što je Miloševićev režim uradio u njihovo ime, tim prije će se odreći svih tih zvjerstava, suočiti se s prošlošću i tek tada će biti u stanju zaista krenuti naprijed".