BiH
0

Del Ponte: Mladić bi mogao biti uhapšen za nekoliko sedmica

FENA
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte izjavila je u srijedu za Financial Times da bi bivši general bosanskih Srba Ratko Mladić mogao biti uhapšen "za nekoliko sedmica".

"Za nekoliko sedmica vidjet ćemo potpunu suradnju", srbijanskih vlasti koja bi mogla dovesti do hapšenja i izručenja generala Mladića", rekla je ona.

"Dobili smo konkretne znake dobre suradnje", rekla je ona iz Beograda za britanski dnevni list. "Danas sam mnogo veći optimista. Možemo postići naš cilj", dodala je ona.

Carla del Ponte je naglasila da se nada da će se general Mladić naći u zatvoru Haškog tribunala u trenutku kada ona napusti funkciju glavne tužiteljice u septembru.

Prema njenim riječima, srbijanski premijer Vojislav Koštunica, koji je dugo bio nekooperativan o pitanju hapšenja osumnjičenih za ratne zločine ICTY-a, nedavno je bio izričit o mogućnostima hapšenja Ratka Mladića.

Bivši general, optužen za masakr u Srebrenici u julu 1995., u bijegu je i nalazi se u Srbiji gdje se smatra herojem.

List primjećuje da je Carla del Ponte sličnu promjenu raspoloženja imala i krajem 2005., uoči hapšenja odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine.