BiH
0

Del Ponte: Miloševićeva smrt šteta za pravdu

FENA
Smrt Slobodana Miloševića lišila je žrtve zadovoljenja pravde i učinila je urgentnijim hapšenje i izručenje ostalih balkanskih lidera umješanih u zločine, izjavila je u nedjelju glavna tužiteljica UN-ovog suda.

Milošević (64), pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u subotu, naglo prekidajući četverogodišnje suđenje za ratne zločine zbog orkestriranja decenije sukoba u kojima je ubijeno 250.000 ljudi i u njemu se raspala jugoslovenska frederacija, javio je AP.

Carla Del Ponte izjavila je je "hitnije nego ikada" da se uhapse bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i njegov vodeći vojni oficir Ratko Mladić, koji su još na slobodi.

"Velika je šteta za pravdu da suđenje neće biti dovršeno i da presuda neće biti izrečena", izjavila je Del Ponte.

Holandski patolozi trebali bi tokom dana obaviti autopsiju nad Miloševićem. UN-ov sud koji mu je sudio saopćio je kako je on očigledno umro prirodnom smrću.

Njegovo hronično bolesno srce i visoki krvni pritisak izazivali su brojna dugačka ogađanja njegovog suđenja po opztužnici od 66 tačaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Srbija je poslala patologe kako bi nadzirali autopsiju u Holandskom forenzičkom institutu. Novinarima nije dopušteno da uđu u institut, koji je pod jurisdikcijom holandskog ministarstva pravde. Nije poznato kada će rezultati autopsije biti objavljeni.