BiH
0

Del Ponte: Međunarodni zvaničnici znali za Srebrenicu

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala (ICTY) Carla del Ponte izjavila je da postoji dokaz kako su Slobodan Milošević, Ratko Mladić i Radovan Karadžić organizovali napad na Srebrenicu i da su to znali i međunarodni zvaničnici, ali nisu ništa govorili niti uradili da spriječe "pokolj velikih razmjera".

Ona je rekla da je cijela optužnica bila napisana u najvažnijim tačkama i da je u uvodnom dijelu optužnice mogla govoriti o stvarima koje nisu bile prihvaćene u proceduri kao formalni dokazi.

"Imam imena onih koji su učestvovali na tome sastanku. To je bio oficijelni sastanak i sigurno postoji zapisnik. Da smo mogli koristiti taj dokaz na sudu, istina o Srebrenici bila bi otkrivena", rekla je Del Ponte u intervjuu sedmičniku NIN.

Del Ponte je najavila da će Tužilaštvo ICTY-a u septembru napraviti listu dokaza koje ima, a nije moglo da ih formalizuje.

Ona je dodala da se u zvaničnom holandskom izvještaju o Srebrenici govori o sastanku u "Bijeloj kući" u proljeće 1995. godine Ala Gorea i Carla Bildta, kada je Gore rekao da je pročitao zapisnik telefonskih prisluškivanja razgovora Miloševića i Mladića kako se dogovaraju o napadu na Srebrenicu.

"Pokušali smo nabaviti dokaze, ali ih nismo dobili. Odgovoreno nam je da to više ne postoji, u šta ne vjerujem. Al Gore bi pristao da svedoči, ali mu nije dozvoljeno, a Bildt se više nije sjećao...", rekla je ona.

U uvodnom dijelu intervjua navedeno je da je francuska novinarka Sylvie Matton, autorica knjige "Srebrenica – najavljeni genocid", objavila razgovor s tužiteljicom Del Ponte kojim je pokušala potvrditi tezu iz naslova knjige, što je izazvalo bučne reakcije.

Tada je obnovljena i priča da je Richard Holbrooke povodom 10. godišnjice Dejtonskog sporazuma sarajevskoj televiziji "Hayat" rekao da su njegove prve instrukcije bile da se žrtvuju Srebrenica, Goražde i Žepa.

Kasnije je sarajevskom magazinu "Dani" rekao da mu je te instrukcije dao Tony Lake, koji je u to vrijeme bio savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Billa Clintona.

On je kazao i da se ideja žrtvovanja odnosila i na teritoriju i na stanovništvo, prenosi Tanjug iz NIN-a.