|

Del ponte: Međunarodna zajednica je znala za planiranje masakra u Srebrenici

Del ponte: Međunarodna zajednica je znala za planiranje masakra u Srebrenici
0
F
FENA
1.11.2006. u 21:34
0
komentara
0

dijeljenja
Del ponte: Međunarodna zajednica je znala  za planiranje masakra u Srebrenici
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte je izjavila, u intervjuu za francuski sedmičnik Paris Match, da je "međunarodna zajednica znala" da se pripremao masakr u Srebrenici.
Del Ponte objašnjava da je u optužbi koju je ona vodila protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, koji je u martu ove godine umro u Haagu, govorila o "svemu što u sudskom postupku nije bilo prihvaćeno kao formalni dokazi".

Ona posebno naglašava da su "Milošević, Karadžić i Mladić, optuženi za genocid pred ICTY-em, organizirali napad na Srebrenicu gdje će biti počinjen masakr velikih razmjera".

"Međunarodna zajednica je to znala, oni su o tome govorili, ali nisu učinili ništa da to spriječe. To je zadnji dokaz", rekla je ona. "Imam imena onih koji su učestvovali na tom sastanku."

Del Ponte je uostalom rekla, također vezano za Srebrenicu, da je
bivši američki potpredsjednik Al Gore "bio saglasan da o tome svjedoči, ali mu nije bilo dozvoljeno".

Odlukom ICTY-a, masakr od jula 1995. nad oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u enklavi Srebrenice, koja je bila pod zaštitom holandskih Bijelih kaciga UN-a, jedina je ratna zona u Bosni i Hercegovini u kojoj je zvanično priznat genocid.

Del Ponte, čiji mandat ističe u septembru 2007., nastavlja s optužbama protiv srbijanskog premijera Vojislava Koštunice, kojeg sumnjiči već dugo vremena da ne želi uhapsiti Mladića i Karadžića. Paris Match, za ilustraciju, objavljuje sliku Mladića kako sjedi u jednom restoranu u Beogradu 2000. godine

Kao i u dokumentarcu Švicarca Marcela Schüpbacha,"Lista Carle del Ponte", ona iznosi svoje sumnje vezano za američkog pregovarača u BiH Richarda Holbrooka da je mogao zaključiti sporazum s Karadžićem, tokom pregovora 1996., kako bi ovaj napustio politiku. Precizirajući da nema dokaza, ona kaže da je "uvjerena da je postojala neka vrsta dogovora između njih".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.