{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Del Ponte: Haški tribunal nije stvoren da radi sam

F
5.5.2006. u 15:00
0
0
Del Ponte: Haški tribunal nije stvoren da radi sam
0
Del Ponte: Haški tribunal nije stvoren da radi sam
Haški tribunal nije stvoren da radi sam, u nekom udaljenom međunarodnom forumu na apstraktnim konceptima međunarodnog krivičnog prava, nego se uvijek podrazumijevalo da radi zajedno sa domaćim sudovima.
Ovo je danas u Sarajevu, u svom obraćanju učesnicima konferencije "Utvrđivanje istine u postkonfliktnom razdoblju: Inicijative i perspektive na zapadnom Balkanu", izjavila glavna tužiteljica Haškog trbunala Carla del Ponte.

Del Ponte je kazala da je njen ured u gotovo svakodnevnom kontaktu sa tužiocima za ratne zločine iz Zagreba, Sarajeva i Beograda, a ova saradnja se stalno proširuje. Osim toga, njeno osoblje je u konstantnom dodiru sa relevantnim nevladinim udrugama i asocijacijama žrtava kako bi odgovorilo na njihove potrebe.

Međutim, Tribunal i Ured tužioca smatraju da to nije dovoljno, što se, kaže Del Ponte, vidi iz mnogih apela, pisama i saopćenja grupa žrtava. Zato izgleda da su potrebni dodatni mehanizmi kako bi se rješavale njihove potrebe, ali da to ne bude zamjena sudskom procesu, nego njegov dodatak.

U takvim okolnostima alternativni mehanizmi traganja za istinom su logični. Međutim, da bi bio iskren, takav proces, u kakvom god obliku ili imenu, zahtijeva široki konsenzus između strana, bivših neprijatelja, naroda i država. To zahtijeva sposobnost, volju, čast i diginitet, primarno da se prizna vlastita odgovornost, krivica, to zahtijeva istinsku želju za oproštajem, rekla je Del Ponte.

Tribunal i Ured tužioca će uvijek željeti pomoći istinski napor u uspostavljanju istine o konfliktima iz prošlosti, naglasila je Del Ponte, dodajući kako u isto vrijeme rukovodstvo Tribunala čini ozbiljne napore da svoju dokumentanu zbirku učini što je moguće više dostupnom putem interneta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: