BiH
0

Del Ponte: Bez hapšenja Karadžića i Mladića ne može se odati počast žrtvama Srebrenice

NINA
Glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte, nakon današnjeg sastanka s udruženjem Majke enklave Srebrenice i Žepe u zgradi UN-a u Sarajevu, kazala je da je jedini dostojan način da se oda počast žrtvama genocida u Srebrenici hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

''Imam obavezu koju mi je dalo Vijeće sigurnosti da Karadžić i Mladić budu u Haagu'', kazala je del Ponte i dodala da, ukoliko se to ne dogodi, neće sudjelovati na obilježavanju desete godišnjice masakra u Srebrenici.

Sabra Kolenović, tajnica udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe, istaknula je da su Majke enklave Srebrenice i Žepe kazale Carli del Ponte da su ih mnogo potresli videosnimci iz Srebrenice pitajući je trebaju li videosnimci da bi neko povjerovao da je učinjen genocid.

''Imam još tog materijala, ali on može postati javnim tek kada se pokaže na suđenjima, ali vjerujem da će se to ubrzo dogoditi'', istaknula je del Ponte koja se osim s Majkama Srebrenice i Žepe sastala i s visokim predstavnikom u BiH Paddyjem Ashdownom.

Na novinarski upit jesu li razgovarali o mogućoj smjeni ministra unutarnjih poslova RS-a Darke Matijaševića, glavna tužiteljica Haaškog tribunala tvrdi da nisu, a na pitanje zašto se nije sastala s domaćim predstavnicima vlasti, odgovorila je da njena današnja posjeta Sarajevu nije kurtoazne prirode, nego zbog stvari koje se moraju uraditi.