{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deklaracija stranke SDU

F
14.3.2009. u 12:15
0
2
Deklaracija stranke SDU
0
Deklaracija stranke SDU
Glavni odbor SDU BiH na sjednici u Lukavcu danas je donio Deklaraciju o potrebi zaustavljanja negativnih tendencija razvoja političke i ekonomske krize u BiH.
Bosanskohercegovačka zbilja, retrogradne političke pojave i procesi, katastrofalni ekonomski pokazatelji, izostajanje potrebnih reformi i usporavanje kretanja BiH na putu euroatlantskih integracija, blokada u institucijama sistema, pad životnog standarda i socijalna ugroženost najvećeg dijela stanovništva, nekompetentnost, nerad i javašluk, krađa i korupcija te entitetska podjela države koja proizvodi političke i nacionalne podjele i urušava jedinstven ekonomski prostor dramatično upozoravaju da se bh. društvo i država nalazi u stanju koji zahtijeva hitne političke, ekonomske i socijalne mjere na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti, saopćeno je iz GOSDU BiH.

Podržavajući demokratski dijalog u pregovaranju i odlučivanju bez ultimatuma i ucjena, SDUBiH poziva sve političke subjekte da svoju retoriku, stavove i prijedloge usmjere na aktivnostima kojim će se iznaći optimalna rješenja unutrašnje organizacije zemlje, njenog bržeg integriranja u euroatlanske asocijacije i obezbjeđenje pretpostavki njenog bržeg ekonomskog i svakog drugog napretka.

SDUBiH se zalaže za ustavna rješenja koja će omogućiti izgradnju funkcionalne BiH sa najmanje pet funkcionalnih regija bez dominatno nacionalnih određenja njihovog uspostavljanja. Takva država BiH se mora izgrađivati kao moderna, demokratska, pravna i sekularna država, ekonomski stabilna i socijalno pravedna, kako bi se svi narodi i građani u njoj osjećali ravnopravni i sigurni, stoji u Deklaraciji.

Obezbjeđenje pune suverenosti BiH na njenoj teritoriji i u svakom njenom dijelu pune ravnopravnosti svih građana BiH trajni je cilj napora SDUBiH u okviru borbe za dostizanje evropskih demokratskih standarda, ostvarivanja prava i sloboda.

SDUBiH se zalaže za donošenje novog ustava na općeprihvaćenim evropskim principima i standardima i poziva političke predstavnike pojedinih partija i stranaka da napuste "restoransku demokratiju" i proces donošenja ustava organiziraju kroz institucije sistema.

SDUBiH podržava djelovanje međunarodne zajednice u BiH u organizacionoj formi OHR-a sa primjenom bonskih ovlasti u punom kapacitetu, uključujući i smjene nosilaca retrogradnih pojava, izjava i retorike koje produbljuju podjele u zemlji, produkuju strah kod građana i blokiraju funkcioniranje institucija sistema. Također cijenimo da je uloga institucija međunarodne zajednice u BiH u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala nezamjenljiva.

Ova stranka upozorava na pojavu konstante negativnih tendencija ukupnih ekonomskih kretanja, sve većeg osiromašenja inače osiromašenih građana, totalne socijalne ugroženosti određenih kategorija građana i populacija, porasta nezaposlenosti i otpuštanja radnika, pada nivoa investicija, opterećenosti privrede, izostanka makroekonomske strategije na nivou BiH, što dalje može implicirati inače složenu socijalnu situaciju sa mogućim posljedicama izliva nezadovoljstva građana, socijalnih buntova, štrajkova i nemira.

SDUBiH zahtijeva uspostavljanje tijela na nivou BiH u čijoj će nadležnosti biti isključivo pitanje jedinstvenog makroekonomskog i privrednog razvoja BiH što do sada nije slučaj. SDUBiH smatra imperativnim smanjenje javne potrošnje na svim nivoima, uspostavljanjem racionalne organizacije administrativnog aparata, njihove veće odgovornosti i efikasnijeg rada, čime se prevazilazi današnja neorganiziranost i neefikasnost javne uprave, nekompetentost i javašluk kroz povećanje raznih nameta i poreza na teret ionako osiromašenih građana.

SDUBiH zahtijeva od nadležnih tijela i entiteta, da promtno uspostave aražmane sa međunarodnim finansijskim institucijama u cilju podrške razvoja privrede, investicionog otvaranja kapitalnih projekata i javnih radova. Također, potrebno je da nadležna tijela BiH iznađu rješenja sa komercijalnim bankama u cilju smanjenja kamata i obezbjeđenja povoljnih kreditnih linija za potrebe privrede. Sredstva deponovana u centralnoj banci, kao i sredstva dobijena od sukcesije potrebno je usmjeriti za podršku proizvodnim projektima koji stvaraju novu vrijednost, a ne po svaku cijenu finansiranje opšte potrošnje i kupovanja socijalnog mira, stoji u Deklaraciji.

SDUBiH poziva sve patriotske, probosanski i evropski opredijeljene političke snage i građane na organizirano sudjelovanje u borbi za očuvanje cjelovite i suverene BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: