Federalni parlament
0

Deklaracija kojom bi se osudile prijetnje novinarima nije donesena

FENA
Predstavnički dom Parlamenata Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije donio deklaraciju kojom je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Damir Mašić predlagao da ovaj dom osudi prijetnje smrću upućene uredniku u Federalnoj televiziji Bakiru Hadžiomeroviću i novinaru Avdi Avdiću.

Mašić je ovu inicijativu podnio jučer a deklaracija danas nije donesena zato što poslanički klubovi SDP-a i Stranke demokratske akcije nisu mogli da se usaglase o konačnom tekstu tog dokumenta.

Naime, na početku današnje sjednice Predstavničkog doma je saopćeno da će ova dva kluba ponuditi u toku dana zajednički usaglašeni tekst deklaracije, ali kada se tekst pojavio, ispostavilo se da ipak nije usuglašen.

U varijanti tog teksta koja je podijeljena poslanicima i novinarima stajalo je da Predstavnički dom u cjelini najoštrije osuđuje, ne samo prijetnje Bakiru Hadžiomerovići i Avdi Avdiću, već učestale prijetnje i fizičke nasrtaje na novinare u BiH uopće, te poziva sve istražne organe i organe gonjenja da što prije otkriju počinioce i nalogodavce ovih djela.

U sljedećem pasusu je stajalo da Predstavnički dom također očekuje da se novinari kao i medijske kuće pridržavaju profesionalnih principa i standarda u skladu s novinarskim kodeksom.

Poslanički klub SDA tražio je da tekst deklaracije sadrži, u vidu amandmana, još jedan pasus u kojem bi novinari bili pozvani da se uzdrže od "neargumentiranih kvalifikacija i etiketiranja bilo kojeg pojedinca, institucije ili pojave".

Nakon više polemika predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić dao je na glasanje odvojeno predlagani amandman SDA pa zatim prvobitni tekst deklaracije, ali ni za jednu ni za drugu varijantu nije bilo većinske podrške Predstavničkog doma u cjelini.

Sjednica je završena nešto iza 17.00 sati.