Medicinski fakultet
5

Dekanesa Hadžović-Džuvo odbila prisustvovati sjednici NNV-a: Rezultati glasanja su predvidivi

Piše: I. Č.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almira Hadžović-Džuvo kazala je prije današnje vanredne sjednice Nastavno-naučnog vijeća da je sjednica nezakonito sazvana i da je cilj njeno razrješenje dužnosti.

"Sjednica je nezakonito sazvana, mimo zakonskih i podzakonskih odredbi koje regulišu postupanje u ovakvom slučaju. Ali, mi o nezakonitom postupanju govorimo od samog početka", kazala je Hadžović-Džuvo.

Dodala je da je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj ranije odbio upućeni zahtjev za njeno razrješenje, navodeći da nema razloga za razrješenje.

"Nakon toga je došao akt koji nije bio potpisan. Opet nije sadržavao nijednu rečenicu koja bi sadržavala argumente za smjenu dekana i koji je bio osnova za smjenu dekana", istakla je Hadžović-Džuvo, kazavši da je i taj prijedlog odbijen.

Poslije toga je uslijedila vanredna sjednica, a njoj je kao članu Nastavno-naučnog vijeća došao poziv da prisustvuje sjednici.

"Naravno da neću prisustvovati", kazala je Hadžović-Džuvo, dodavši da su rezultati glasanja predvidivi.

"Kompletan proces je rađen pod velikim pritiskom. Nadamo se da ćemo uskoro izaći iz ove situacije", istakla je dekanesa Medicinskog fakulteta.

Dodala je da Medicinski fakultet ima ukupno 173 uposlenika u punom radnom odnosu, a ne 33 koliko ih sjedi u sali trenutno.

"To je ono što je poražavajuće. Možda ovo bude prilika da u tom dijelu promijenimo zakon, da ti ljudi mogu odlučivati ko će da ih vodi", rekla je ona.

Istakla je da njeni naredni koraci zavise od toga hoće li biti donesena odluka o njenom razrješenju.

"Ona ide prema rektoru Univerziteta, rektor treba donijeti rješenje o imenovanju, odnosno prosuditi da li je zakonita ili ne. Zavisno od tog rješenja, ja ću dalje postupati", navela je dekanesa Hadžović-Džuvo.

Najavila je žalbu i tužbu ukoliko na današnjoj sjednici bude smijenjena, a sve u skladu sa zakonom...