Univerzitet u Sarajevu
118

Dekan PMF-a: Blizu 400 studenata upisalo prvi i drugi ciklus studija, imamo 18 smjerova

T. K.
Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Nusret Drešković
Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Nusret Drešković
Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Nusret Drešković poručio je da se na prvom i drugom ciklusu studija na PMF-u ove godine upisalo preko 400 studenata.
Kako nam je kazao Drešković, PMF je jedan od najvećih fakulteta na Univerzitetu u Sarajevu te je fakultet koji doprinosi razvoju cjelokupnog Univerziteta.

"To je 29 institucija, tj. 2/3 u naučnoj prepoznatljivosti Univerziteta, a 1/3 je sam PMF. Ove godine smo upisali 255 novih studenata u prvi ciklus studija, a konačni spisak bi mogao iznositi 260 studenata na PFM-u u ovoj akademskoj godini", poručio nam je Drešković.

Dodaje da je upis u drugi ciklus studija još u toku i da tu imaju negdje oko 150 novih studenata.

"U tom kontekstu to je preko 400 studenata i to nije mali broj. To je poprilično referentan broj. Činjenica je da postoje fakulteti sa jednim ili dva studijska smjera. Naš fakultet ima 18 studijskih usmjerenja na prvom i drugom ciklusu, što je velika stvar", naglasio je.

Podsjećamo, Univerzitet u Sarajevu je 12. juna 2023. godine objavio konkurse za upis studenata na fakultete i akademije u akademskoj 2023/2024. godini koji omogućavaju upis 5.264 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 3.541 studenta na drugi ciklus studija, te 205 studenata na stručni studij i 41 studenta na specijalistički studij.

Iz UNSA-e su za Klix.ba poručili da nakon završenih prvog i drugog upisnog roka na prvi ciklus i integrirani studij, pravo na upis je ostvarilo oko 3.690 kandidata, što je 70 posto mjesta u odnosu na broj ponuđenih.

Senat Univerziteta u Sarajevu je odobrio da, nakon završetka upisa, studenti mogu predati molbu za upis na onim fakultetima/akademijama, odnosno studijskim programima, na kojima nije predviđeno polaganje prijemnog ispita i na kojima je ostalo slobodnih mjesta.