Drama na Univerzitetu
20

Dekan Ekonomskog fakulteta u Mostaru ističe da je prisilno penzionisan, rektorica tvrdi suprotno

G. Š.
Adil Trgo i Alena Huseinbegović
Adil Trgo i Alena Huseinbegović
Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru Adil Trgo tvrdi da je žrtva mobinga i pritisaka lokalnih političara iz SDA, jer je Senatu ukazao na anomalije, te da je zbog toga prisilno penzionisan iako mu je mandat još na snazi.

Tvrdi da je sve počelo nakon što je kao jedan od članova Senata ukazao na određene anomalije na mostarskom Univerzitetu koje imaju politički upliv, a kako se potom pismenim putem osvrnuo na ta dešavanja, da ga rektorica proganja na razne načine i provodi nad njim mobing.

Adil Trgo
Adil Trgo

"Ona je protiv mene pokrenula disciplinski postupak, a Upravni odbor to nije dao, pa je onda odlučila da mi da rješenje o penzionisanju. Razlog tome je navela da imam napunjenih 40 godina radnog osiguranja, što nije tačno, a ni po godinama života nemam uslove za penziju", tvrdi Trgo.

Tvrdi da nema uslove za penziju

Navodeći kako poslodavac ne može dati rješenje o penzionisanju, nego samo rješenje o prekidu ugovora o radu, zbog ispunjavanja određenih uslova, da je rektorica to i učinila.

"Ja sam se žalio Upravnom odboru Univerziteta i dobio sam rok od 15 dana da dostavim uvjerenje o tačnim godinama staža, ali Zavod PIO/MIO može dati, jedino tipsko uvjerenje, na kojem piše po godinama koliko imate staža osiguranja, ne kumulativno, a ja po tom uvjerenju nemam uplaćene godine za penziju", tvrdi Trgo i napominje da je još u mandatu dekana.

Tada je kako nam priča, od suda tražio i dobio mjere osiguranja, prema statutu po kojem, i kad napuni godine za penziju, ostaje do kraja akademske godine, što je njemu, tvrdi on uskraćeno.

No, kako nastavlja, rektorica se žalila na mjere osiguranja, pa ih je Kantonalni sud poništio.

"Ona je mene odjavila kao zaposlenika, a ja sam još dekan. Dovela me je u tešku situaciju, čak mi je napravila to da mi je jutros zaključala dekanat, da sam morao prisilno ući u svoj kabinet", požalio se Trgo u razgovoru za Klix.ba.

Zbog svega toga je, kako ističe, podigao tužbu protiv Univerziteta i pozvao inspekciju iz Ministarstva obrazovanja HNK.

"Ja sam još dekan i ne mogu dozvoliti da me se tako ponižava i da se takve stvari ovdje dešavaju", poručio je Trgo, navodeći kako će cijela priča dobiti sudski epilog te da je rasprava već zakazana za 17. januara 2024. godine na sudu u Mostaru.

Rektorica tvrdi suprotno

Međutim rektorica Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru Alena Huseinbegović ima sasvim drugu priču i tvrdi da penzionisanje dekana Trge nema nikakve veze sa mobingom ni političkim uplivom, te naglašava da anomalije na Univerzitetu ne postoje.

Alena Huseinbegović
Alena Huseinbegović

Jedina anomalija je na Ekonomskom fakultetu, po njezinim riječima to, da dekan Trgo ne želi prihvatiti činjenicu da je penzionisan, niti tvrdnju da nema uslove za penziju potkrijepiti dokazima.

Ona tvrdi da ništa nije uradila mimo zakona, što je kako ističe, jutros utvrdila i inspekcija iz Ministarstva obrazovanja koju je Trgo pozvao u tu obrazovnu ustanovu.

"Prema informacijama kojim raspolaže Univerzitet on je navršio čak 42 godine radnog staža i uradila sam ono što mi zakon nalaže, jer bi u suprotnom bila odgovorna za zloupotrebu položaja", kazala je rektorica Huseinbegović za naš portal.

Prema tome, kako je pojasnila, Trgo je već ispunio mogućnost ostajanja do kraja akademske godine nakon stečenog uslova za penziju i dva puta.

"Ako on ima dokaz iz Zavoda za PIO/MIO da nema dovoljno staža za penziju neka dostavi potvrdu Upravnom odboru i bit će vraćen na posao", kazala je Huseinbegović za Klix.ba.

Ističe da je Ekonomski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić dobio nalog da do 25. decembra zakaže sjednicu vijeća i sazovu prodekane, da Trgu razriješe dužnosti i imenuju vršioca dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta,te da se raspiše konkurs za izbor novog dekana.

Nemile scene u dekanatu

"On je trebao da izađe iz prostorija dekanata jer više nije dekan, ali kako nije htio da to uradi dobrovoljno, mi smo mu uputili dopis, da komisiji koju sam ja imenovala dostavi ključeve, pečat i službenu dokumentaciju, jer on više nije zaposlenik Univerziteta. Ali kako je komisija konstatovala da on odbija da napusti prostorije dekanata, mi smo promijenili bravu na vratima, kako bi shvatio situaciju. Međutim, on je na kraju obio bravu i nasilno ušao u dekanat, zbog čega sam ja nažalost prisiljena zvati policiju da sačini zapisnik", ispričala je rektorica mostarskog Univerziteta za Klix.ba nemile scene u toj obrazovnoj ustanovi.

Kaže nam, kako je šokirana ovim slučajem, jer je u nevjerici da jedan akademski građanin, posebice dekan dozvoljava sebi taj vid borbe za ostanak na položaju, iako se vodi sudski spor, nakon što je pokrenuo tužbu protiv ustanove u kojoj je zaradio penziju. Također, žali što ga se nije moglo dostojanstveno ispratiti kao i ostale dekane koji su do sada penzionisani.

Epilog priče koja trese Univerzitet Džemala Bijedića u Mostaru okončat će sudski postupak koji počinje 17. januara naredne godine na sudu u Mostaru.