Biskupska konferencija BiH
0

Dejtonski sporazum vodi u podjele i jačanje nepravde

SRNA
Komisija "Justicia et pax" Biskupske konferencije BiH ocijenila je da provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma vodi BiH u pogrešnom pravcu produbljavanja podjela i jačanja nepravde i pozvala međunarodnu zajednicu da se uključi u donošenje pravednog rješenja u BiH.

"Dejtonsko rješenje ostaje osnovni kamen spoticanja, jer je zadalo nemoguć zadatak stavljanja pravedne slike mira i života u nepravedan i pogrešan političko-pravni okvir", navodi se u godišnjem izvještaju Biskupske konferencije BiH o stanju ljudskih prava, te dodaje da međunarodna zajednica, prije svega SAD, ne mogu "pilatovski prati ruke" govoreći da građani i narodi u BiH trebaju sami riješiti svoje probleme.

U izvještaju se dodaje da BiH neće naći izlaz iz "začaranog kruga" bez pomoći međunarodne zajednice, prenosi "Večernji list" izdanje za BiH.

"Nova mjera bi, prije svega, morala voditi računa o pravdi, bar kao idealu, jer bez pravde, koja u BiH podrazumijeva pravno-politički okvir, stvarne ravnopravnosti naroda i garancije političkih i građanskih prava svim građanima neće biti. Stoga su čudne i neprihvatljive poruke zagovaranja sadašnjeg stanja prividno jedinstvene, a u suštini nepravedno dvoentitetski podijeljene BiH", smatra Konferencija.

U izjveštaju je ocijenjeno da je BiH duboko i nepravedno podijeljena država i da se tenzije na svim nivoima društvenog života  direktno generišu i odražavaju kroz sistemsko suprotstavljeno djelovanje političkih elita sva tri naroda.