{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dejtonski sporazum vodi u podjele i jačanje nepravde

S
20.6.2009. u 15:37
0
3
Dejtonski sporazum vodi u podjele i jačanje nepravde
0
Dejtonski sporazum vodi u podjele i jačanje nepravde
Komisija "Justicia et pax" Biskupske konferencije BiH ocijenila je da provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma vodi BiH u pogrešnom pravcu produbljavanja podjela i jačanja nepravde i pozvala međunarodnu zajednicu da se uključi u donošenje pravednog rješenja u BiH.
"Dejtonsko rješenje ostaje osnovni kamen spoticanja, jer je zadalo nemoguć zadatak stavljanja pravedne slike mira i života u nepravedan i pogrešan političko-pravni okvir", navodi se u godišnjem izvještaju Biskupske konferencije BiH o stanju ljudskih prava, te dodaje da međunarodna zajednica, prije svega SAD, ne mogu "pilatovski prati ruke" govoreći da građani i narodi u BiH trebaju sami riješiti svoje probleme.

U izvještaju se dodaje da BiH neće naći izlaz iz "začaranog kruga" bez pomoći međunarodne zajednice, prenosi "Večernji list" izdanje za BiH.

"Nova mjera bi, prije svega, morala voditi računa o pravdi, bar kao idealu, jer bez pravde, koja u BiH podrazumijeva pravno-politički okvir, stvarne ravnopravnosti naroda i garancije političkih i građanskih prava svim građanima neće biti. Stoga su čudne i neprihvatljive poruke zagovaranja sadašnjeg stanja prividno jedinstvene, a u suštini nepravedno dvoentitetski podijeljene BiH", smatra Konferencija.

U izjveštaju je ocijenjeno da je BiH duboko i nepravedno podijeljena država i da se tenzije na svim nivoima društvenog života direktno generišu i odražavaju kroz sistemsko suprotstavljeno djelovanje političkih elita sva tri naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: