Asim Mujkić
0

Dejtonski sporazum nema perspektivu

FENA
Dejtonski mirovni sporazum, pored njegove značajne uloge u zaustavljanju rata u BiH, postao je ustavnopravni okvir koji opstaje na proizvodnji krize i na najbolji način pogoduje da postojeća oligarhija opstaje na vlasti, ocijenio je danas u izjavi Feni profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić, povodom 13. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Profesor Mujkić je mišljenja da ovaj dokument kao takav nema perspektivu koja može našu zemlju dovesti u poredak liberalne demokratije.

S obzirom na to da je Dejtonski sporazum projekt međunarodne zajednice, bez njene interferencije nije ga moguće mijenjati, stav je profesora Mujkića.

On također navodi da se domaće političke elite sasvim dobro snalaze na svojim etnički čistim teritorijama i imaju namjeru da i dalje zadržavaju politički, ekonomski i svaki drugi primat.

-Apsolutno je nemoguće ovaj dokument promijeniti iznutra, ali sve manje vidimo alternativu da se on mijenja i izvana, kazao je profesor Mujkić.

Smatra da će ovakav poredak i dalje opstajati sve dok su i EU i domaće snage ravnodušne prema svakodnevnoj praksi diskriminacije i kršenja ljudskih prava i sloboda.

U tom kontekstu, govoreći u ulozi međunarodne zajednice i njenom mitologiziranju nametanja, profesor Mujkić poručuje: "Slobodno nam nametnite ljudska prava i slobode jer je to uvođenje ovog napaćenog naroda u red slobodnih naroda".