'Dejtonski sporazum je bazični za nastanak BiH'

S
SRNA
24.11.2009. u 08:26
0
46
'Dejtonski sporazum je bazični za nastanak BiH'
0
'Dejtonski sporazum je bazični za nastanak BiH'
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić poručio je Vijeću sigurnosti UN u Njujorku da osim BiH postoje i druge zemlje u Evropi koje su proizvod međunarodnih mirovnih sporazuma, koje su veoma razvijene i uspješne, jer im niko ne spori sporazum na osnovu koga je ta zemlja nastala.
"Takva zemlja je na primjer Švajcarska, koja je danas jedna od najrazvijenih zemalja. Ona je upravo takva zato što niko ne spori sporazum na bazi kojeg je nastala kao država", rekao je Špirić sinoć u izjavi Srni.

On je naveo da u BiH postoji problem oko političkih snaga koje tvrde da je Dejton donio samo mir, odnosno osporava se bazični sporazum na osnovu kojeg je nastala BiH.

Špirić je naveo da se mora prestati i sa optužbama na račun Republike Srpske, jer to snažno generiše nestabilnost u BiH.

"Sve dok postoji osporavanje Dejtonskog sporazuma, traže se razlozi za izmjene tog sporazuma, koji temelji BiH sastavljenu od Republike Srpske i Federacije BiH. To predstavlja generisanje nestabilnosti i mi, naprosto, moramo stati sa tim, jer je Dejtonski sporazum bazični sporazum na osnovu kojeg je nastala ova zemlja", poručio je Špirić.

U obraćanju Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku Špirić je poručio da će BiH biti stabilna i demokratska zemlja koja će se brže kretati ka EU, tek kada se u BiH prestane sporiti temeljni Dejtonski sporazum.


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: