{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Definitivno obustavljene 'crvene potjernice'

F
2.7.2009. u 16:54
0
16
Definitivno obustavljene 'crvene potjernice'
0
Definitivno obustavljene 'crvene potjernice'
Foto: Arhiv
Generalni sekretarijat Interpola donio je odluku kojom su 'crvene potjernice' Beograda protiv državljana BiH u slučaju "Dobrovoljačka ulica" i definitivno obustavljene, potvrdila je danas Feni glasnogovornica Ministarstva sigurnosti BiH Milada Dreca.
Ona je kazala kako na taj način informacije o traženim osobama i njihovim saučesnicima neće biti registrirane u Interpolovim bazama podataka.

-Ovo je velika diplomatska pobjeda ministra sigurnosti Tarika Sadovića, jer su usvojeni njegovi pravni argumenti koje je iznio tokom nedavne posjete Generalnom sekretarijatu Interpola u Lyonu, ustvrdila je Dreca.

U Ministarstvu sigurnosti BiH navode da je Generalni sekretarijat pred Izvršni komitet Interpola iznio generalno pitanje zahtjeva koje dostavljaju zemalje-članice za hapšenje osoba koje nisu njihovi državljani zbog ratnih zločina.

Tako je Izvršni komitet Interpola odobrio privremenu proceduru koju je predložio Generalni sekretarijat.

Prema ovoj proceduri, Generalni sekretarijat će nastaviti da prima zahtjeve za objavljivanje 'crvenih potjernica' za ratne zločine i to u slučajevima kada su ti zahtjevi dostavljeni od međunarodnog suda, kao što je Haški tribunal, zatim protiv državljana zemlje koja je podnijela zahtjev, te protiv državljana drugih zemalja, ukoliko zemlja čiji je osoba državljanin ne uloži protest.

Kako su potvrdili i u Ministarstvu sigurnosti BiH, ova nova privremena procedura će se primjenjivati samo na nove zahtjeve, a ne na važeće 'crvene potjernice' koje su već objavljene i registrirane u bazama podataka Interpola.

'Crvene potjernice', čije je objavljivanje tražio Beograd u ovom slučaju neće biti objavljene i informacije o traženim licima i njihovim saučesnicima neće biti registrirane u bazama podataka Interpola.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: