BiH
6

Dedić: Nakon sedam godina zakonskog vakuuma, utvrđen Nacrt zakona u šumama

FENA
Šemsudin Dedić
Šemsudin Dedić
Vlada Federacije BiH utvrdila je, na sjednici u Mostaru, Nacrt zakona o šumama i uputila ga u redovnu parlamentarnu proceduru.

Po riječima federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, ovaj zakon prevashodno uređuju zaštitu šuma i šumskog zemljišta, koji čine preko 50 posto teritorije Federacije BiH, i njim se obezbjeđuje državno gospodarenje jednim od najvrjednijih prirodnih resursa u FBiH.

Utvrđivanje ovog nacrta zakona uslijedilo je, kako je kazao, nakon sedam godina zakonskog vakuuma jer Federacija BiH nema zakona o šumama na nivou Federacije.

"Nacrtom zakona o šumama obezbjeđuje se i transparentnost prodaje šumskih drvnih sortimenata i Vlada će donijeti podzakonski akt kojim će utvrditi kriterije za bodovanje kupaca na tržišnim osnovama kojom će se obezbijediti mogućnost da poduzeće sa većim stepenom finalizacije pod istim uslovima imaju prednost kod raspodjele sirovine", pojasnio je Dedić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je pooštrena i krivična politika te da su predviđene daleko veće kazne za nepoštivanje zakona o šumama, kako za korisnike šuma tako i za sve one koji se ponašaju suprotno odredbama zakona.

Zaključio je kako su ovim zakonom propisane jasne obaveze, nadležnosti ali i odgovornosti i sankcije za nepoštivanje zakona.

Govoreći o blokadi Graničnog prijelaza Izačić i protestima poljoprivrednika, Dedić je kazao kako su u proteklih sedam dana izvršili redovne isplate te prvi put krenuli s realizacijom programa novčanih podrški poticaja za ovu godinu, dodavši kako su te isplate bile najavljene i mimo protesta.

On je naglasio kako je raniji federalni ministar poljoprivrede ostavio dug u tom ministarstvu oko 50 miliona maraka, dodavši kako su određeni zahtjevi odbijeni, određene izmireni, tako da je sadašnji dug oko 30 miliona maraka.

Pozvao je poljoprivrednike da se zajedno s njim bore za prava svih poljoprivrednih proizvođača, pri tom ne ugrožavajući prava drugih građana ove zemlje.

"Poljoprivrednici treba da se izbore za svoja prava zajedno sa mnom kao ministrom jer ne postupam onako kako su postupali prije mene. Ali ta prava ne možemo ostvarivati na način da ugrožavamo prava drugih građana, da blokiramo granične prijelaze, saobraćajnice i da blokiramo život na određenim teritorijama, jer nisam pristalica toga da se nakon protesta udovoljava nekim zahtjevima", poručio je Dedić, dodavši kako je u stalnom kontaktu sa svim poljoprivrednim udruženjima.