BiH
0

Decertificirani policajci žele da ih prime članovi Predsjedništva BiH

FENA
Štrajk glađu članova udruženja decertificiranih policajaca iz oba bosanskohercegovačka entiteta još traje. Trenutno štrajkači borave u zgradi Sindikata BiH u Sarajevu.

"Prije pola sata, zajedno s predstavnicima granskih sindikata uputili smo zahtjev za hitan prijem u Predsjedništvo BiH", izjavio je nešto prije 16.00 sati Agenciji FENA Nenad Starčević, predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca RS-a.

Medicinske ekipe dosad su intervenirale dva puta zbog stanja štrajkača čije je zdravlje bilo narušeno i odranije. Nakon ukazane pomoći, i oni su nastavili štrajkovati, mada su ih kolege već na samom početku upozoravale da se ne upuštaju u ovaj vid protesta, kazao je Starčević.

Članovi dvaju entitetskih udruženja decertificiranih policajaca, njih oko 150, štrajkuju glađu od sinoć i traže reviziju certifikacijskog procesa koji je IPTF proveo 2002. godine.

U nedjelju, na Dan ljudskih prava, simbolično su organizirali protestno okupljanje ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, a jučer su se okupili ispred zgrade institucija BiH, ukazujući na to da se već četiri godine krše njihova ljudska prava, prije svega pravo na rad.