BiH
0

Decertificirani policajci u ZDK-u uskoro mogu konkurirati za rad u policijskoj službi

FENA
Vlada Zeničko-dobojskog kantona sačinila je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima tog kantona.
  • Usvajanjem ovog prijedloga zakona decertificiranim policajcima ukida se zabrana rada u policijskim službama. Ova zakonska izmjena usvojena je na temelju pisma Vijeća sigurnosti UN-a iz aprila ove godine. U ZDK-u ima oko 35 decertificiranih policajaca i u slučaju kada se ukaže potreba za prijem u radni odnos policijskih službenika oni se mogu prijaviti na konkurs, bez obzira na njihovu dob, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova ZDK-a Aziz Brotlija.

U slučaju da zadovolje uvjete tražene konkursom i budu zasnovali novi radni odnos u policijskim službama, decertificirani policajci, prema Brotlijinim riječima, proći će policijsku obuku od godinu dana.

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima ZDK-a bit će po skraćenom postupku razmatran na idućoj sjednici Skupštine ZDK-a.

Ministar Brotlija je naveo da je u osam mjeseci ove godine u ZDK-a registrirano 139 slučajeva omalovažavanja policijskih službenika, što je za 65 slučajeva ili 32 posto manje u odnosu na 2006. Bilo je i osam napada na policijske službenike, što je za jedan slučaj manje nego od januara do septembra 2006.