BiH
0

Decertificirani policajci treći dan ispred zgrade OHR-a u Sarajevu

FENA
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Grupa decertificiranih policajaca iz Republike Srpske i nekoliko kantona iz Federacije BiH danas, treći dan, mirno protestuje ispred zgrade OHR-a u Sarajevu izražavajući nezadovoljstvo zbog toga što im se onemogućava povratak na posao.

Ispred OHR-a su se okupili jer, kako kažu, OHR ne dozvoljava da se u potpunosti implementira predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN-a od 30. aprila 2007.

"Naš je zahtjev da se implementira u potpunosti predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN-a. To je jedini zahtjev, i da se mi konačno vratimo na posao“, kazao je predstavnik decertificiranih policajaca iz Federacije Kemal Kobilica dodajući da je OHR polovičnim tumačenjem predsjedničke izjave doprinio da dođe do ove situacije.

Kako su najavili, ako se nakon tri dana mirnih protesta ne učini ništa na rješavanju njihovog problema, odmrznut će ranije započeti štrajk glađu.

Kobilica je jutros kazao za Fenu da se neće povući ispred OHR-a te da, kako je rekao predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca RS-a Jovo Šinik, mogu iz Sarajeva izaći „samo s nogama naprijed, na tabutima“.

Prema njegovim riječima, nisu uspostavili nikakav kontakt s predstavnicima OHR-a, iako su se jučer i usmeno najavili, a nije im se obratino niko ni od domaćih zvaničnika.

"Prepuštamo političarima ove države i OHR-u da riješe naš problem. Ako treba, mi ne trebamo ni učestvovati u pregovorima, neka se oni dogovaraju“, kazao je Kobilica.