Na nivou BiH
0

Decertificirani policajci osnivaju Savez udruženja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženja decertificiranih policajaca iz FBiH i RS-a donijeli su na danas održanoj skupštini u Sarajevu odluku o osnivanju Saveza udruženja decertificiranih policajaca na nivou BiH, potvrdio je Feni predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca iz RS-a Jovo Šinik.

On je kazao da su na skupštini izabrani organi i rukovodstvo ovog saveza, koje će biti i formalno registrirano tokom mjesec dana.

Tada će rukovodstvo saveza i zvanično uputiti Međunarodnom komitetu Crvenog križa u Ženevi (MKCK), putem Ambasade Švicarske u BiH, zahtjev za iseljenje s izjavom koju će potpisati svi decertificirani policajci.

Šinik navodi da je formiranje saveza na nivou BiH način da se putem jednog tijela i jedne osobe za predstavljanje ostvari kontakt s ovom i drugim međunarodnim institucijama i organizacijama radi ostvarivanja svojih prava.

Odluka o osnivanju Saveza udruženja na niovu BiH donesena je u okviru protestnog okupljanja decertificiranih policajaca ispred zgrade OHR-a. Oni su još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog odnosa domaćih vlasti i međunarodne zajednice, posebno OHR-a, prema rješavanju njihovog statusa.

Kako su istaknuli, OHR je poništio Plan povratka decertificiranih policajaca na posao Monitoring tima Vijeća ministara BiH, a koji je sačinjen na osnovu Predsjedničke izjave Vijeća sigurnosti UN-a od 30. jula 2007. godine.

Decertificirani policajci smatraju da im je, nakon njihove višegodišnje uzaludne borbe da im se omogući povratak na posao, preostalo jedino da zatraže od MKCK-a da ih evidentira i omogući iseljenje iz zemlje.