Novi protesti u srijedu
0

Decertificirani policajci odlučili da odu iz BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Decertificirani policajci iz BiH u srijedu će ispred zgrade OHR-a od 10 do 13 sati održati proteste kako bi ukazali na nepoštivanje odluke o njihovom vraćanju na radna mjesta, te na otpuštanje njihovih kolega sa pozicija namještenika.

Kemal Kobilica, predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca FBiH, za naš portal je istakao da se oko 150 policajaca, zajedno sa svojim porodicama, namjerava iseliti iz zemlje.

"Sačekat ćemo kraj školske godine, da nam djeca završe razred, pa ćemo onda iz svih dijelova BiH autobusima krenuti ili u Beograd ili Zagreb, zavisno šta odluči Komitet Međunarodnog krsta za Balkan. Napuštamo državu, a nek u njoj ostanu da žive zvaničnici OHR-a koji su direktni krivci za poništavanje plana povratka decertificiranih policajaca na posao, koji je sačinio monitoring tim Vijeća ministara BiH“, ogorčen je Kobilica.

Podsjetio je da sutra, 10. decembra, kada se obilježava 60 godina otkako su Ujedninjeni narodi donijeli Povelju ljudskih prava, žele da ukažu da su oni najugroženija grupa, kada je povreda ljudskih prava u pitanju.

"Kada pogledamo sigurnosnu situaciju u FBiH, u svakom kantonu nedostaje oko 200 policajaca, u Federalnoj krim policiji nedostaje oko 40 inspektora, ali nas ipak niko ne želi primiti“, kazao je.