Konkurs do kraja sedmice
2

Decertificirani policajci MUP-a KS bit će vraćeni na posao

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dvadeset decertificiranih policajaca pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo imat će mogućnost da se prijave na konkurs koji će ovo ministarstvo objaviti do kraja sedmice za prijem u radni odnos 170 policijskih službenika, a njima je deset godina bilo uskraćeno ustavno pravo na rad.

Predstavnik policajaca Haris Hrvo kazao je na današnjoj pres-konferenciji da im je sada, u skladu sa zakonskim propisima omogućeno da se prijave na konkurs za određene pozicije bilo da se radi o uniformiranoj policiji ili u administraciji.

Policijski komesar Vahid Ćosić pojasnio je da će se ovim konačno staviti tačka na slučaj decertificiranih policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, dodajući da su pravosnažne sudske presude domaćih i međunarodnih institucija izašle navidjelo te da iako je pravda spora, ona je dostižna.

"Nastojat ćemo da što kraćim putem omogućimo svim policijskim službenicima da se vrate na policijske pozicije s kojih su bili decertificirani, kako policijskim službenicima tako i starješinama koji su u to vrijeme obnašali dužnost komandira policijske stanice", istaknuo je Ćosić.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac podsjetio je da kada su se decertificirani policajci prijavili na biro za zapošljavanje rečeno im je da ne mogu primati nikakvu naknadu jer su ostali bez posla svojom krivicom.

"Tada je međunarodna zajednica imala prvu i zadnju riječ. Svi ovi pripadnici Jedinice za podršku MUP KS-a na sudu su dobili pravosnažnu presudu da nisu krivi i odgovorni za djela koja im se stavljaju na teret", naglasio je Pećanac.

Potcrtao je da je danas prilika da se vrati vjera u državu i ljude, te da se ipak i u ovakvoj državi kakva je BiH može nešto promijeniti, dodajući da je jedan od razloga zbog kojih je prihvatio da se vrati na mjesto ministra unutrašnjih poslova upravo slučaj decertificirani policajci.

"Još 2006. ili 2007. godine dao sam prijedlog zaključka na Skupštini Kantona Sarajevo da se riješi radnopravni status ovih ljudi, ni slutio nisam da ću biti taj koji će izvršiti taj skupštinski zaključak", kazao je Pećanac, poručivši da oni nikada nisu bili problem nego rješenje u Sarajevu i garancija sigurnosti te im je sada data mogućnost za egzistenciju do penzije.

Poručio je da je ovo poruka kriminalcima koji su naglašavali da su istjerali najbolje ljude iz policije te je na kraju upitao šta bi se desilo da je 20 obučenih specijalaca "prešlo na drugu stranu, a oni, koliko znam, nemaju nijedan saobraćajni prekršaj".

Rezultat racije u ugostiteljskom objektu "Zujevina", u kojoj su u noći sa 6. na 7. august 1999. godine učestvovali specijalci MUP-a KS, bio je uručenje otkaza svima njima zbog prekoračenja službenih ovlasti, protupravnog hapšenja, zlostavljanje u vršenju službe te nanošenje tjelesnih povreda.

Iako je IPTF tada bio upoznat o planiranoj akciji, iako je policija pribavila nalog za pretres od ovlaštenog suda, javnosti su plasirane tvrdnje o tome da ovlašteni tužilac nije bio obaviješten o pretresu prije akcije, ali i da čelnici IPTF-a ništa nisu znali unaprijed.

A 11. decembra 2003. godine završen je četverogodišnji proces, a presudom Kantonalnog suda Sarajevo 20 bivših specijalaca oslobođeno je svih optužbi.