{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Decertificirani policajci mogu aplicirati za radna mjesta u policiji

F
18.6.2008. u 14:11
0
0
Decertificirani policajci mogu aplicirati za radna mjesta u policiji
0
Decertificirani policajci mogu aplicirati za radna mjesta u policiji
Predstavnički dom PSBiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH.
Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona njegovim usvajanjem bi se osigurala provedba Izjave predsjednika Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od 30. aprila 2007. godine kao i zaključaka Vijeća ministara koji su usvojeni u vezi s pitanjem decertificiranih policajaca.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je obraćajući se poslanicima kazao da se predloženim izmjenama i dopunama predviđa da decertificirani policajci mogu aplicirati na javne konkurse za radna mjesta u policijskim organima.

Prema Sadovićevim riječima predloženim zakonom predviđa se da decertificirani policajci ne moraju ispunjavati ranije propisane uvjete o životnoj dobi koja je potrebna za podnošenje zahtjeva za prijem u radni odnos, odnosno da se mogu prijavljivati i stariji od 35 godina.

Minsitar Sadović je podsjetio i na raniji stav OHR-a a koji je sadržan i u predsjedničkoj izjavi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da se decertificirani policajci mogu prijavljivati na javne konkurse, a ne na interne na čemu oni insistiraju već duže.

Sadović je kazao da je predloženi zakon usklađen s mišljenjem međunarodne zajednice u BiH.

Predstavnički dom bi se danas trebao izjasniti i o prijedlogu zaključka kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da održi hitnu sjednicu radi razmatranja zahtjeva decertificiranih policajaca te o tome obavijesti ovaj dom.

Grupa decertificiranih policajaca iz RS-a i nekoliko kantona iz Federacije od četvrtka ispred zgrade OHR-a u Sarajevu štrajkuje glađu izražavajući tako nezadovoljstvo što se već šest godina ne rješava njihov problem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: