Predloženim izmjenama zakona
0

Decertificirani policajci mogu aplicirati za radna mjesta u policiji

FENA
Predstavnički dom PSBiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona njegovim usvajanjem bi se osigurala provedba Izjave predsjednika Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od 30. aprila 2007. godine kao i zaključaka Vijeća ministara koji su usvojeni u vezi s pitanjem decertificiranih policajaca.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je obraćajući se poslanicima kazao da se predloženim izmjenama i dopunama predviđa da decertificirani policajci mogu aplicirati na javne konkurse za radna mjesta u policijskim organima.

Prema Sadovićevim riječima predloženim zakonom predviđa se da decertificirani policajci ne moraju ispunjavati ranije propisane uvjete o životnoj dobi koja je potrebna za podnošenje zahtjeva za prijem u radni odnos, odnosno da se mogu prijavljivati i stariji od 35 godina.

Minsitar Sadović je podsjetio i na raniji stav OHR-a a koji je sadržan i u predsjedničkoj izjavi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da se decertificirani policajci mogu prijavljivati na javne konkurse, a ne na interne na čemu oni insistiraju već duže.

Sadović je kazao da je predloženi zakon usklađen s mišljenjem međunarodne zajednice u BiH.

Predstavnički dom bi se danas trebao izjasniti i o prijedlogu zaključka kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da održi hitnu sjednicu radi razmatranja zahtjeva decertificiranih policajaca te o tome obavijesti ovaj dom.

Grupa decertificiranih policajaca iz RS-a i nekoliko kantona iz Federacije od četvrtka ispred zgrade OHR-a u Sarajevu štrajkuje glađu izražavajući tako nezadovoljstvo što se već šest godina ne rješava njihov problem.