BiH
0

Decertificirani policajci 10. decembra počinju demonstracije ispred zgrade OHR-a

Klix.ba
Decertificirani policajci zvanično 10. decembra u 12.00 sati počinju demonstracije pred zgradom OHR-a u Sarajevu, kazao je danas za Fenu predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca FBiH Ramo Sulić.

„Protesti će trajati do ispunjenja naših zahtjeva, a imamo samo jedan zahtjev, to je revizija certifikacijskog procesa. Ukoliko on ne bude ispunjen, mi se nećemo povući ispred zgrade OHR-a“, kategoričan je Sulić.

Pored toga, najavio je i poduzimanje još nekih mjera.

„Do 10. decembra ćemo uputiti zahtjev Evropskoj komisiji za suspenziju pregovora Evropske unije s BiH, pošto pravilnik Evropske komisije predviđa takvu mogućnost za države gdje se ustanovi kršenje ljudskih prava. Mi se, pritom, pozivamo na preporuke Venecijanske komisije gdje je to nedvosmisleno potvrđeno“, kazao je Sulić.

Dodao je da će, pored toga, podnijeti krivične prijave protiv odgovornih pojedinaca u bh. vlasti.

„One će obuhvatiti dvojicu članova Predsjedništva i nekoliko ministara iz Vijeća ministara zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo protuustavnog djelovanja. Mi ćemo to podnijeti također do 10. decembra bh. tužiteljstvu, bez obzira na to što ta krivična prijava možda u ovakvim okolnostima, kad naše pravosuđe nije ni blizu neovisnosti, nepristrasnosti, neće imati određenu težinu“, kazao je Sulić.

Međutim, dodao je on, to ćemo uraditi radi bh. javnosti, da im pokažemo kakvi su vlastodršci u BiH i kuda nas to vode.

“Ljudi koji negiraju Ustav i zakone vlastite države ne mogu voditi ovaj narod i mi ćemo u narednom periodu istrajati na tome da bh. javnosti pokušamo otvoriti oči“, kazao je Sulić.

Na pitanje protiv koga će konkretno podnijeti krivične prijave, odgovorio je da se radi o bivšim članovima Predsjedništva BiH Sulejmanu Tihiću i Borislavu Paravcu, predsjedavjućem Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću i nekoliko resornih ministara, zbog neprovođenja odluka zakonodavne vlasti, odnosno Parlamentarne skupštine BiH.

„U proteklom periodu unazad godinu i po su donesena tri pravosnažna zaključka Predstavničkog doma parlamenta BiH o razrješenju naše problematike. Međutim, zbog opstrukcija iz Vijeća ministara nijedna od stavki ta tri zaključka do sada nije realizirana“, kazao je Sulić.