BiH
0

Decertificirane policajce ispred OHR-a jutros posjetio premijer KS-a Samir Silajdžić

FENA
Samir Silajdžić
Samir Silajdžić
Grupa decertificiranih policajaca iz Republike Srpske i nekoliko kantona iz Federacije nastavila je danas jučer započeti štrajk glađu ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Decertificirani policajci nezadovoljni su zbog toga što im se onemogućava povratak na posao, a OHR smatraju odgovornim za stanje u kojem se nalaze jer, kako kažu, sprječava domaće vlasti da u potpunosti implementiraju predsjedničku izjavu Vijeća sigurnosti UN-a od 30. aprila 2007.

Štrajkače je jutros posjetio premijer Sarajevskog kantona Samir Silajdžić, a sinoć ministar kulture i sporta Sarajevskog kantona Emir Hadžihafizbegović.

„Najviše nas je iznenadila sada posjeta premijera Sarajevskog kantona Samira Silajdžića koji nam je pokazao svoju veliku ljudskost. Doveo je direktora Doma zdravlja, medicinsku ekipu, naložio je da se otvore zdravstveni kartoni svima onima koji su trenutno bar u lakšoj nekoj bolesti“, kazao je za Fenu predstavnik decertificiranih policajaca iz FBiH Kemal Kobilica.

Prema njegovim riječima, obavlja se medicinski pregled štrajkača, propisuju im se terapije i daju upute.

“Na alost, vjerovatno od sekiracije, već imamo osoba s narušenim zdravstvenim stanjem“, kazao je Kobilica.

Istaknuo je i to da im je ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo Emir Hadžihafizbegović, koji ih je posjetio sinoć, malo olakšao muke, donio im je podmetače, spužve, ćebad, posteljine, jastuke, te ih počastio cigaretama.

„Od državnih organa još nas niko nije posjetio, osim potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe, našeg velikog prijatelja“, kazao je Kobilica.

On je poručio nevladinim organizacijama da dođu ispred OHR-a.

„Ovo je samo dokaz da ih međunarodne institucije finansiraju kad se nijedan lider tih nevladinih organizacija nije oglasio niti je došao kod nas“, kazao je Kobilica.