Zločin bez kazne
798

Decenija nepravde: Puljićev ubica danas normalno živi i radi, sve ono što Vedran ne može

Dalibor Bošnjak
Danas, 4. oktobra 2019. godine, navršava se punih deset godina od ubistva mladog navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu. Njegov ubica je još uvijek na slobodi, a na istinu i pravdu se još čeka, desetljeće nakon zločina.

Dvadesetčetverogodišnji Vedran Puljić ubijen je hicem iz pištolja 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu u neredima koji su prethodili utakmici između NK Široki Brijeg i FK Sarajevo. Prvobitno se vjerovalo da je stradao od oštrog predmeta, ali je obdukcija pokazala da se radi o hicu iz pištolja. Predstavnici Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo su u danima nakon ubistva izrazili saučešće porodici te su zatražili da se utvrdi istina o neredima i Puljićevom ubistvu.

Za ubistvo je prvobitno osumnjičen Oliver Knezović koji je pobjegao u Hrvatsku iz pritvora u Širokom Brijegu, a policajci koji su dopustili bjekstvo su supendovani. Knezović je lišen slobode u Hrvatskoj gdje je 2017. godine izmijenjena optužnica prema kojoj se on više nije teretio za ubistvo, nego za pokušaj ubistva i opasnu radnju s obzirom na to da je pucao ne ciljajući nikoga pojedinačno, ali pristajući lišiti života barem jednog navijača. Ustanovljeno je da je Knezović oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću i prema grupi navijača ispalio deset metaka. Nije utvrđeno da je nekog pogodio.

Parola "Vedrana je ubila policija" nije bez razloga

Optužnica je promijenjena nakon 3D vještačenja Vojina Maštruka i kolega iz BiH Brune Franjića i Alije Kotarevića. Vještaci su se složili da je nemoguće utvrditi iz kojeg od 43 oduzeta policijska pištolja su pogođene osobe među kojima je i ubijeni Puljić. Također, Maštruko je naveo da Puljić najvjerovatnije nije pogođen s pozicije na kojoj je bio Knezović, nego s parkinga u sklopu benzinske pumpe.

Nakon svega, slučaj do danas nije riješen. Nada u istinu i pravdu polako kopni u porodici Puljić koja je nakon Vedranove smrti imala još gubitaka, a sve to na svojim ramenima nosi njegov mlađi brat Igor.

"Nakon Vedrana sam izgubio tri člana porodice u manje od godinu od njegovog ubistva koje kao da je otvorilo neku Pandorinu kutiju za nas", izjavio je Igor za portal Klix.ba prisjećajući se strašnog perioda.

Pomaka u rješavanju slučaja nema iako Igor zna ko je ubio njegovog brata, a tvrdi i da je to javna tajna.

"O slučaju znam koliko i 2017. godine kad smo posljednji put razgovarali. Sve je isto, niko se ne tereti, svi su oslobođeni, a ubica živi slobodno. Kao i prije 10 godina, zna se ko je ubio mog brata i to je javna tajna, a ja iz pravnih razloga ne smijem spominjati imena. Mogu ja govoriti o njemu, ali me isto tako može tužiti za klevetu. Samo ću reći da parola 'Vedrana je ubila policija' nije napisana bez razloga", rekao je Puljić koji je u prethodnom razgovoru kazao da ne vjeruje da je Knezović ubio Vedrana, nego policajac koji je samo suspendovan te je nastavio živjeti na slobodi.

Njegov brat je smrtno stradao u neredima tokom kojih je Široki Brijeg ličio na ratnu zonu, a dvije strane imaju različite priče o uzrocima sukoba.

"Postoji više teorija u kojima se spominju mogući razlozi nereda u Širokom Brijegu. Nisam kompetentan da pričam o tome, jer nisam bio tamo. O tome mogu pričati oni koji su nažalost bili u Širokom Brijegu", kazao je Vedranov brat.

Iz sudova iz BiH i Hrvatske već dugo nema apsolutno nikakvih informacija.

"Nas niko nije kontaktirao skoro dvije godine. Koliko sam shvatio, to je za njih završeno. Vedrana nema, ubica normalno živi i radi, sve ono što Vedran ne može. Valjda je to normalno kod nas, ne znam šta više mogu reći o tome, jer mi sve zvuči kao izlizana floskula", istakao je ogorčeni Puljić.

Porodica nema načina, sredstava ni pomoći da se bori za istinu i pravdu.

"Govorio sam ranije da nemamo neku pozadinu da izvršimo bilo kakav pritisak, a ni novca za advokate. Ne očekujem nikakvu pomoć odavno, država u kojoj živimo ne dozvoljava običnom čovjeku da se bavi tuđim problemima. Očekivao sam nešto od države i njenih institucija, ali se više ne nadam. Da je ubijen sin nekog visokog funkcionera, nešto bi bilo, ali ovako je Vedran samo ime na papiru koje je prekrila hrpa drugih sličnih slučajeva", riječi su našeg sagovornika.

Vedranov brat je još jednom bio u Širokom...

Igor još uvijek redovno ide na utakmice FK Sarajevo, a u Širokom Brijegu je bio samo jednom nakon smrti njegovog brata.

"Jednom sam otišao i obećao sam majci te ocu dok je bio živ da neću više otići dok su živi. To je za mamu stresno, posebno jer oca nema više. Ne želim da se više brine u životu nego što je primorana", završio je Puljić.

Vedran je sahranjen na sarajevskom groblju Bare, sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada navijača i građana, a njegov grob, pored porodice i prijatelja, povremeno posjećuju navijači i zvaničnici FK Sarajevo.

Iako slučaj nije riješen, jedno je sigurno. U Širokom Brijegu se dogodilo ubistvo koje zahtijeva presudu i kaznu. Porodica Puljić je čeka, Vedran je čeka, čeka je i svaki normalan građanin ove zemlje koji cijeni ljudski život i koji čvrsto vjeruje da zločin ne smije proći nekažnjeno.

U godinama nakon Vedranovog ubistva je bilo navijačkih nereda i sukoba koji su u nekim slučajevima samo pukom srećom završeni bez najtežih, smrtnih posljedica. Neki očigledno nisu naučili iz Vedranove tragedije, a morali su. Vedranova smrt i tragedija porodice Puljić mora biti pouka svima, a njihova ogromna žrtva jasno upozorenje.

"I na onom svijetu tamo, čut će se tvoj glas..."

Vedran Puljić 4.10.2009. - 4.10.2019.