BiH
0

Decembar donio minuse, najhladnije će biti u januaru

Anadolija
Snijeg u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Snijeg u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako je ovih kasnojesenskih dana većina stanovnika Balkana iskusila čari prave zime, prve snjegove i temperature ispod nule i u gradovima, prognoze meteorologa govore kako će predstojeća zime u ovom dijelu Evrope biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Prema podacima iz hidrometeoroloških zavoda zemalja regiona, najniža temperatura jutros izmjerena je u Crnoj Gori i Makedoniji, minus osam stepeni Celzija, u BiH i na Kosovu bilo je minus pet, u Hrvatskoj minus četiri i u Sloveniji minus dva.

Zbog niskih temperatura, u glavnom gradu BiH, Sarajevu, ovih dana građani se suočavaju sa različitim poteškoćama. Gradski prevoz zbog jutarnje poledice vozi znatno sporije nego inače, te mnogi moraju krenuti na posao ranije. Oni koji voze automobile, prije polaska ujutro obavezno moraju očistiti led sa stakala, dok prilične poteškoće zadaje kretanje po ledom pokrivenim ulicama, kao i ispod nastrešnica zgrada s kojih nerijetko padaju snijeg i ledenice.

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović u razgovoru za AA kaže da je prošle sedmice održan sastanak meteorologa zemalja Jugoistočne Evrope u Beogradu. Prema onome što se moglo čuti na ovom skupu, balkanska regija će imati sasvim prosječnu zimu 1013./2014, tokom moje će temperature zraka, ali i količina padavina biti u skladu sa višegodišnjim prosjekom.

Najhladniji dio zime bit će januar.

“Decembar će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, dok se u januaru očekuju temperature ispod prosjeka, kada će biti najhladniji period zime, posebno krajem tog mjeseca. Februar će biti topliji u odnosu na prosjek“, rekao je Majstorović.

On je istakao da su temperature prvih nekoliko dana decembra, ipak, ispod prosjeka za taj mjesec, ali tvrdi i da će sredinom mjeseca temperatura dostići prosječnu.

“Krajem ovog mjeseca očekujemo južno strujanje koje će donijeti porast temperature i kišu“, poručio je Majstorović.