|

'Deblokirano Vijeće naroda RS-a, bez Bošnjaka na sjednici'

'Deblokirano Vijeće naroda RS-a, bez Bošnjaka na sjednici'
0
F
FENA
23.11.2009. u 16:18
5
komentara
0

dijeljenja
'Deblokirano Vijeće naroda RS-a, bez Bošnjaka na sjednici'
U Banjoj Luci je danas održana sjednica Vijeća naroda RS-a, čime je, kako je ocijenio njen potpredsjedavajući iz reda srpskog naroda Momir Malić, deblokiran višemjesečni zastoj u radu tog tijela, iako se zasjedanju nisu odazvali delegati iz Kluba Bošnjaka.
Malić je i sazvao ovu sjednicu na zahtjev Kluba srpskih delegata, budući da je to odbio da uradi predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević, jer Klub Bošnjaka ne želi da učestvuje u njenom radu dok se ne odluči da li je poslovnik Ustavnog suda RS-a ustavan ili se njime, kako navode, vrši preglasavanje bošnjačkih sudija.

Na sjednici nisu podržani amandmani koje je na nekoliko zakona i strategija podnio bošnjački klub, koji je i pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, pa će to pitanje pokušati usaglasiti Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Veto je stavljen na Strategiju razvoja lokalne uprave do 2015.godine, zatim na Zakon o dopunama Zakona o premjeru i katastru nekretnina, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o održavanju premjera katastra zemljišta i Zakon o matičnim knjigama.

Iako predstavnici Kluba Bošnjaka nisu prisustvovali današnjoj sjednici, Malić kaže da to što su ipak dostavili amandmane na sporne zakonske akte se smatra kao da su oni ostali pri svojim amandmanima.

Međutim, Malić priznaje da je sada sporno pitanje i da li će Osmančević, kao predsjedavajući sazvati sjednicu Zajedničke komisije, ali i dodaje da će to vjerovatno učiniti predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, kada preuzme presjedavanje tom komisijom.

Ukoliko ni tada ne dođe do kompromisa o amandmanima Kluba Bošnjaka, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka smatra da je zakazivanje današnje sjednice Vijeća naroda Republike Srpske učinjeno protivno Poslovniku te naglašavaju da će prisustvovati sjednicama Vijeća nakon donošenja odluke Ustavnog suda BiH o ocjeni ustavnosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a.

Šef Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a Tomislav Tomljanović ističe da je današnja sjednica održana „kako je održana, ali da ne bi trebalo da takav način rada pređe u praksu“ i da je politika ta koja treba da da odgovor kako izaći iz ove situacije.

Tomljanović je podsjetio da je Ustavni sud BiH u subotu odbio kao neosnovan zahtjev Kluba delegata iz bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud BiH obustavio primjenu člana 52. stav 2. Poslovnika Ustavnog suda RS-a "do konačne odluke o ustavnosti tog akta".

Ipak, navodi, ne podržava takav način rada, jer „gdje bismo stigli“ kada bismo čekali odluke na sva postavljena pitanja.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...