BiH
1

Deblokiran rad Komisije za sukob interesa u institucijama BiH

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Delegati u Domu naroda usvojili su Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, a čiji je predlagač Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, zahtjevom za izmjene Zakona o sukobu interesa predviđena je izmjena kojom se određuje da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa za ovjeru akata koristi pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Delegat Halid Genjac rekao je kako smatra da je ovo rješenje samo produžetak agonije, ističući da je potrebno izraditi zakon kojim bi se ova oblast regulisala.

Od decembra prošle godine u potpunosti je blokiran rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa s obzirom na to da su prijem i otprema pošte blokirani, zbog čega Komisija od tog mjeseca nema nikakve službene korespondencije.

Zbog ove blokade članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, Šefik Džaferović i Borjana Krišto predložili su razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Dom naroda također je usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka po hitnom postupku koji je predložio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Genjac je kazao da se radi o prijedlogu zakona koji nije jednostavan, a koji nije hitan da ide u redovnu proceduru.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku u drugom čitanju koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Sjednica Doma naroda je u toku, a delegati će se danas izjasniti i o Prijedlogu zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH i Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH koje su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici iz reda SDS-a i SNSD-a.