Prebijanje dugovanja
15

Deblokiran račun Zenicatransa, ali radnici ne odustaju od štrajka glađu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Račun Javnog komunalnog preduzeća Zenicatrans - prevoz putnika deblokiran je kod Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je direktor ovog preduzeća Darmin Terzić.

U izjavi za Klix.ba Terzić je kazao kako je račun deblokiran nakon što je dogovorena cesija između Zenicatransa i Rudnika mrkog uglja koji im je dužan više od 100.000 KM.

"Rudnik će s ovim dogovorom preuzeti obavezu isplate poreznog duga koji trenutno iznosi 67.000 KM i radi se o dugu zbog kojeg je blokiran račun, a naša dugovanja iznose oko 3,9 miliona KM bez kamata", kazao je Terzić.

Dodao je kako je ovo bilo jedino trenutno rješenje kako bi račun bio odblokiran te da će za ostatak sredstava u toku dana nabaviti i 20-ak tona goriva za autobuse kako bi vozili putnike.

"Uprava preduzeća je učinila sve što je mogla uraditi, a dalje aktivnosti su na gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i Gradskom vijeću koje mora napraviti plan oporavka ili usvojiti naš koji smo već napravili", dodao je Terzić.

Međutim, radnici ne žele pristati na ovo te će, kako su i najavili, sutra stupiti u štrajk glađu.

"Sve ostaje isto. Mi ujutro u 7 sati idemo u štrajk glađu, a drugi dio radnika ide u blokadu autobuske stanice. Zenicatransu je potrebno trajno rješenje problema", kazao je predstavnik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan.

Radnicima Zenicantransa sutra u 10 sati na autobuskoj stanici u Zenici priključit će se i građani Zenice koji će se solidarisati s njima, ali i penzioneri koji su uskraćeni za prijevoz, a imaju uredno plaćene mjesečne karte.