Javni prijevoz u Sarajevu
0

Deblokiran račun preduzeća GRAS, počela isplata zaostalih plata radnicima

B. R.
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
U skladu s dogovorom postignutim 21. maja, danas je počela isplata dvije zaostale plate radnicima sarajevskog preduzeća GRAS, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.
To znači da je deblokiran račun čijom je blokadom bila onemogućena isplata plata i kupovina svega onoga što je potrebno za svakodnevno funkcionisanje preduzeća.

Kako su naveli iz Vlade Kantona Sarajevo, poduzeli su niz koraka za poboljšanje rada preduzeća, ali su svjesni da stanje i dalje nije dobro. Zaključili su da su zbog toga potrebne korjenite promjene u GRAS-u.

Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta je obećao da će se preduzeće reorganizirati.

"U dogovoru s upravom, radit ćemo na hitnoj reorganizaciji ovog preduzeća jer ne smijemo više dozvoliti da radnici nemaju svoju zarađenu platu, niti da građani ispaštaju zbog dugogodišnjih problema koje GRAS ima u svom poslovanju", rekao je Šteta.

Istaknuto je da je Vlada Kantona Sarajevo uplatila više od 24 miliona KM po osnovu tužbi više od 1.000 radnika. Tužbe su podizane protiv ovog preduzeća, a zbog kršenja kolektivnog ugovora iz 2006. godine, kojim su uvećane plate u odnosu na iznos plata koji je dogovoren ranijim kolektivnim ugovorom.

U kantonalnoj vladi su potcrtali da ove tužbe predstavljaju znatna opterećenja. Uvjeravaju da ulažu velike napore kako bi se problemi riješili, a da problem predstavlja i to što je kantonalni budžet ove godine umanjen u odnosu na one ranije.

Šteta obećava i dugoročna rješenja za probleme u javnom prijevozu.

"U narednom periodu ćemo napraviti dugoročna rješenja za GRAS i za javni prijevoz sa ciljem poboljšanja kvaliteta života građana našeg kantona", rekao je.

Podsjećamo, 21. maja radnici su organizovali protest u krugu preduzeća tražeći da im se isplate zaostale plate i poboljšaju radni uslovi. Ovo nisu bili prvi protesti zbog blokade računa ovog preduzeća. Razmatrali su da zaustave i saobraćanje vozila ako ne dobiju plate.

Šteta, kao i kantonalni premijer Edin Forto, su pozvali nadležne da istraže navodne nezakonitosti u GRAS-u. Saznajemo da je kolektivni ugovor kojim su povećane plate predmet istrage Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo.