Odluka Suda BiH
59

Debevecu i Mehmedagiću ukinut pritvor, određene im mjere zabrane

A. Ku.
Ranko Debevec i Osman Mehmedagić (Foto: Klix.ba)
Ranko Debevec i Osman Mehmedagić (Foto: Klix.ba)
Sud Bosne i Hercegovine je djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim se osumnjičenim Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću ukida pritvor.
Suspendovani predsjednik Suda BiH i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) bit će pušteni na slobodu nakon što predaju sve važeće putne isprave.

Iz Suda BiH navode da se Debevecu i Mehmedagiću određuje zabrana napuštanja boravka, u vidu ograničenja na području opštine mjesta boravka, zabrana putovanja i zabrana sastajanja s određenim osobama.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda.

Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja.

"Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze nametnute ovim rješenjem. Protiv navedenog rješenja dozvoljena je žalba krivičnom vijeću ovog Suda, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka istog", navode iz Suda BiH.

Debevec i Mehmedagić se terete za krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivanje sudije Suda BiH i zaposlenika radnika Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH, krivotvorenje isprava, primanje nagrade i drugih oblika koristi.