Za Klix.ba
39

Debevec: Nisam protiv demokratskih protesta, već tražim od policije da ne dopusti vandalizam

Piše: A. D.
Ranko Debevec (Foto: BIRN BiH)
Ranko Debevec (Foto: BIRN BiH)
Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec pojasnio je, na upit portala Klix.ba, svoje pismo koje je jučer poslao policijskim agencijama povodom protesta ispred zgrade pravosudnih institucija BiH u Sarajevu najavljenih za sutra.

Pismo je uputio Mirsadu Viliću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Perici Staniću, direktoru SIPA-e, i Admiru Katici, ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Debevec od čelnika policijskih agencija traži da se uspostavi vanjsko osiguranje kompleksa radi zaštite Suda BiH.

"Ja u pismu nisam ništa rekao protiv demokratskog prava da se protestuje. Samo apelujem da se ne desi slučaj Predsjedništva iz 2014. I tražim od policijskih agencija da ne dopuste vandalizam i ulazak među demonstrante takvih pojedinaca", kazao je Debevec za Klix.ba.

Inače, Debevec je u pismu naveo da navedeni događaj nosi sigurnosni rizik po Sud Bosne i Hercegovine, sudije, osoblje i arhiv.

"Sudska policija BiH štiti kapije kompleksa i unutrašnji prostor, ali nema ovlasti dalje od perimetra kapije oko tri četiri metra. Smatram neophodnim pozvati vas da, u granicama ovlasti institucija kojima rukovodite, organizirate vanjsko osiguranje kompleksa pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, s ciljem zaštite Suda BiH i kako bi se osiguralo nesmetano obavljanje svakodnevnih poslova, pristup stranaka i drugo, ukoliko i dođe do građanskih protesta (demonstracija)", naveo je Debevec.

Sudska policija, tvrdi on, ne raspolaže dovoljnim kapacitetima da bi se zaštitila zgrada od mogućih nasilnih demonstracija i eventualnih pokušaja upada u zgradu.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pozvao je prošlog vikenda građane BiH na okupljanje ispred sjedišta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) naše zemlje kao vid pritiska na čelne ljude tih institucija kako bi podnijeli ostavke.

Mektić je inicijativu uputio na svom zvaničnom Twitter nalogu ponukan posljednjom koruptivnom aferom u koju je uključen i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija.

Prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija rekao je jučer za Klix.ba da neće dozvoliti da članovi te pravosudne institucije rade pod pritiskom nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio proteste za srijedu.