BiH
0

Debata o reformi obrazovanja fokusirala se na pogrešne stvari

FENA
U svom današnjem obraćanju u Školi nauke i tehnologije u Sarajevu pod nazivom "Izvjesna heretička razmišljanja o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini", šef Misije OSCE-a, ambasador Douglas Davidson, naglasio je koristi koje donosi liberalno obrazovanje i vrijednost kompetetivnog miješanja javnih i privatnih institucija, saopćeno je iz ureda Misije OSCE-a u BiH.

Studenti, primijetio je također Davidson, mogu imati prevelika očekivanja o neposrednim koristima Bolonjskog procesa i nacrta zakona o visokom obrazovanju.

Ambasador Davidson je izrazio sumnje u pretvaranje javnih univerziteta u „stubove odličnosti“ preko noći. U stvari, primijetio je, trenutno važeći zakon o visokom obrazovanju je „visoko preskriptivan zakon“. Ukoliko se tumači usko, prema ambasadorovim riječima, mogao bi čak „obući institucije visokog obrazovanja u luđačku košulju“, naročito male privatne institucije.

Citirajući djelo "Kultiviranje čovječanstva: klasična odbrana reforme liberalnog obrazovanja“ poznatog američkog filozofa Martha Nussbauma koji je zagovarao vrijednost liberalnog obrazovanja kao „esencijalnog za kultivaciju čovječanstva u današnjem svijetu“, Davidson je kazao da će BiH imati samo koristi od naglašavanja liberalnog obrazovanja, a ne jednostavnog specijaliziranog stručnog obrazovanja, jer će ono dovesti do „one vrste različitosti, znanja i iskustva u građanstvu koje samo može osnažiti naciju.“

Ambasador Davidson također smatra da se debata o reformi i o zakonu o visokom obrazovanju fokusirala na pogrešne stvari. Ona ne treba da bude vezana uz to šta vlada treba kontrolirati, nego šta univerziteti trebaju uraditi, kazao je.

Davidson je zaključio govor riječima: „Pojedinačna sloboda je osnova stvaranja demokratije - čak i demokratija ograničena jugoslovenskim poimanjem ustavotvornih naroda. Liberalno obrazovanje je dobar način za početak“.

Vezani članci