{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Debata o reformi obrazovanja fokusirala se na pogrešne stvari

F
19.4.2007. u 17:47
0
0
Debata o reformi obrazovanja fokusirala se na pogrešne stvari
0
Debata o reformi obrazovanja fokusirala se na pogrešne stvari
U svom današnjem obraćanju u Školi nauke i tehnologije u Sarajevu pod nazivom "Izvjesna heretička razmišljanja o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini", šef Misije OSCE-a, ambasador Douglas Davidson, naglasio je koristi koje donosi liberalno obrazovanje i vrijednost kompetetivnog miješanja javnih i privatnih institucija, saopćeno je iz ureda Misije OSCE-a u BiH.
Studenti, primijetio je također Davidson, mogu imati prevelika očekivanja o neposrednim koristima Bolonjskog procesa i nacrta zakona o visokom obrazovanju.

Ambasador Davidson je izrazio sumnje u pretvaranje javnih univerziteta u „stubove odličnosti“ preko noći. U stvari, primijetio je, trenutno važeći zakon o visokom obrazovanju je „visoko preskriptivan zakon“. Ukoliko se tumači usko, prema ambasadorovim riječima, mogao bi čak „obući institucije visokog obrazovanja u luđačku košulju“, naročito male privatne institucije.

Citirajući djelo "Kultiviranje čovječanstva: klasična odbrana reforme liberalnog obrazovanja“ poznatog američkog filozofa Martha Nussbauma koji je zagovarao vrijednost liberalnog obrazovanja kao „esencijalnog za kultivaciju čovječanstva u današnjem svijetu“, Davidson je kazao da će BiH imati samo koristi od naglašavanja liberalnog obrazovanja, a ne jednostavnog specijaliziranog stručnog obrazovanja, jer će ono dovesti do „one vrste različitosti, znanja i iskustva u građanstvu koje samo može osnažiti naciju.“

Ambasador Davidson također smatra da se debata o reformi i o zakonu o visokom obrazovanju fokusirala na pogrešne stvari. Ona ne treba da bude vezana uz to šta vlada treba kontrolirati, nego šta univerziteti trebaju uraditi, kazao je.

Davidson je zaključio govor riječima: „Pojedinačna sloboda je osnova stvaranja demokratije - čak i demokratija ograničena jugoslovenskim poimanjem ustavotvornih naroda. Liberalno obrazovanje je dobar način za početak“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: