Začarani krug
51

Debakl Gradskog vijeća zbog Zenicatransa, Kasumović i direktori napustili sjednicu

E. M.
Agonija radnika Zenicatransa - prevoz putnika nastavlja se i u narednom periodu s obzirom na to da današnja hitna sjednica Gradskog vijeća Zenice nije dala nikakve rezultate kako bi se riješila kriza i deblokirao račun ove firme kod Porezne uprave.

Iako je danas održana hitna sjednica Gradskog vijeća Zenice s jednom tačkom dnevnog reda, a to je pružanje pomoći Javnom komunalnom preduzeću Zenicatrans - prevoz putnika, a gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je predložio da se nakon toga raspravlja o još jednoj tački, a to je budžet Grada Zenica za 2020. godinu, kako bi današnja glavna tačka hitne sjednice mogla biti realizirana.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Međutim, kako vijećnici nisu podržali Kasumovićev prijedlog, on je pozvao svoje savjetnike i direktore javnih preduzeća da napuste salu i vrate se na svoj posao, jer oni koji ostaju, ostaju da "mlate praznu slamu".

Iako je rasprava o Zenicatransu trajala skoro sat, zbog nepostojanja kvoruma je prekinuta, a u toku rasprave direktor Darmin Terzić je kazao kako plan postoji, ali da bez budžeta grad ne može isplatiti novac.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Imamo plan za 2020. godinu i ako ne usvojimo to danas i trenutno djelujemo, sve ovo pada u vodu. Demantovao bh i navode da je Kasumović rekao da će poslati specijalce, ja sam to rekao radnicima kako je obaveza da deblokiramo stanicu kako nam ne bi došla policija", kazao je Terzić.

Dodao je kako je "spas" Zenicatransa u ugovorenim prijevozima ArcelorMittala i Preventa koji bi im mjesečno donosili prihode od 122.671 KM, a da je moguć i dogovor s Rudnikom mrkog uglja Zenica u iznosu od 28.000 KM mjesečno. Međutim, kako je Porezna uprava dala rok od nekoliko sati da se uplati 67.000 za deblokadu računa, a sjednica nije dala rezultata, budućnost je neizvjesna.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Mi ne možemo dočekati sutra, a kamoli posljednji dan za usvajanje budžeta. Nemamo goriva, radnici nemaju plaća, računi su u blokadi. Nažalost, ovo je zapetljan krug", izjavio je Terzić.

Predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan je kazao kako će radnici odlučiti šta će dalje.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Vidjeli ste sve. Ovo je bruka i sramota. Ono što gradonačelniku ne odgovara, on to povuče. U toku prošle godine vijećnici su donosili odluke da se nešto uradi, da se riješi problem, a on neće da poštuje nijednu odluku. On odlučuje o svemu. Sve mi liči na vlast jednog čovjeka, ovo nije demokratija već autokratija", kazao je Sarvan.

Dodao je da će nakon današnjeg sastanka radnika i Sindikata odlučiti o daljnjim mjerama, odnosno, da li će nastaviti blokadu stanice ili pristupiti nekim rigoroznijim mjerama.