{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


De Rur: U BiH je nestao isti broj Muslimana, Srba i Hrvata

F
15.3.2006. u 15:24
0
0
De Rur: U BiH je nestao isti broj Muslimana, Srba i Hrvata
0
De Rur: U BiH je nestao isti broj Muslimana, Srba i Hrvata
Raspad Bosne i Hercegovine je dio sudbine raspada Jugoslavije, jer slični uzroci na kraju imaju i slične rezultate, riječi su francuskog advokata Salijera de Rura danas u Međunarodnom sudu pravde u Haagu gdje se već treću sedmicu održava usmena rasprava po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore – za agresiju i genocid.
Zastupajući tuženu stranu, De Rur je nastavio potencirati tezu o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini i njegovim tragičnim rezultatima koji su doveli do promjene nacionalne strukture, ali takve da se sada, prema njegovim riječima, vidi ko je žrtva proteklog sukoba u BiH.

Pozivajući se na podatke iz prijeratnog popisa stanovnika, kazao je da je u BiH prije rata bilo 3.700.000 ljudi, ali da taj broj danas nije isti. Od toga je bilo 43 posto muslimana, dok je Srba bilo 33,2 posto.

«Danas je u BiH 42,5 posto Muslimana, a sličan procent Srba je ostao, što zapravo pokazuje ko su bile žrtve ovog sukoba», kazao je francuski advokat.

Rat u BiH, građanski po De Rurovoj ocjeni, «doveo je do velikih pomjeranja i migracija na ovom području, do toga da su izbjeglice napustile zemlju i otišle raditi u zemlje koje su im pružile dobrodošlicu». Drugim riječima, SCG zastupa tezu da je «isti broj Muslimana, Srba i Hrvata nestao u toku ovog sukoba».

«Ovaj rat, koji se vodio za teritorij bio je rat odvajanja i, kasno je to danas reći, trebalo ga je izbjeći. Nije se izbjegao, a nažalost dogodio se i bio je tragedija. Zločini su počinjeni u toku ovog rata, ali on nije bio genocidan, već je bio rat za osvajanje teritorija», ustvrdio je De Rur.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: