{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


De Rur: U BiH je nestao isti broj Muslimana, Srba i Hrvata

F
FENA
15.3.2006. u 15:24
0
0
De Rur: U BiH je nestao isti broj Muslimana, Srba i Hrvata
0
De Rur: U BiH je nestao isti broj Muslimana, Srba i Hrvata
Raspad Bosne i Hercegovine je dio sudbine raspada Jugoslavije, jer slični uzroci na kraju imaju i slične rezultate, riječi su francuskog advokata Salijera de Rura danas u Međunarodnom sudu pravde u Haagu gdje se već treću sedmicu održava usmena rasprava po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore – za agresiju i genocid.
Zastupajući tuženu stranu, De Rur je nastavio potencirati tezu o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini i njegovim tragičnim rezultatima koji su doveli do promjene nacionalne strukture, ali takve da se sada, prema njegovim riječima, vidi ko je žrtva proteklog sukoba u BiH.

Pozivajući se na podatke iz prijeratnog popisa stanovnika, kazao je da je u BiH prije rata bilo 3.700.000 ljudi, ali da taj broj danas nije isti. Od toga je bilo 43 posto muslimana, dok je Srba bilo 33,2 posto.

«Danas je u BiH 42,5 posto Muslimana, a sličan procent Srba je ostao, što zapravo pokazuje ko su bile žrtve ovog sukoba», kazao je francuski advokat.

Rat u BiH, građanski po De Rurovoj ocjeni, «doveo je do velikih pomjeranja i migracija na ovom području, do toga da su izbjeglice napustile zemlju i otišle raditi u zemlje koje su im pružile dobrodošlicu». Drugim riječima, SCG zastupa tezu da je «isti broj Muslimana, Srba i Hrvata nestao u toku ovog sukoba».

«Ovaj rat, koji se vodio za teritorij bio je rat odvajanja i, kasno je to danas reći, trebalo ga je izbjeći. Nije se izbjegao, a nažalost dogodio se i bio je tragedija. Zločini su počinjeni u toku ovog rata, ali on nije bio genocidan, već je bio rat za osvajanje teritorija», ustvrdio je De Rur.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: