BiH
0

De Puig u Predsjedništvu BiH

FENA
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, te savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nina Sajić primili su predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Lluisa M. De Puiga.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope rekao je da je vidan napredak u BiH postignut nakon 10 godina, ali da treba krenuti dalje u reformama slijedeći ambicije da se BiH priključi Evropskoj uniji. Potvrdio je da interes i angažman Vijeća Evrope u BiH i rekao da Vijeće u stručnom smislu stoji na raspolaganju nadležnima u BiH kako bi se ispunili uvjeti za priključenje Evropskoj uniji.

U tom kontekstu očekuje se donošenje odluka vezanih za demokratizaciju zemlje, poštivanje ljudskih prava i međunarodne pozicije BiH, što je i prijemom BiH u Vijeće Evrope prije šest godina bilo zagarantirano.

-Na vlastima u BiH je krajnja odluka kakav budući ustroj države bi trebao biti, a mi nudimo našu stručnu pomoć u različitim aspektima ustavnih reformi i smatramo da bi bilo idealno donijeti novi ustav BiH, ali i svaku reformu na tom putu pozdravljamo, rekao je predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Lluis M. De Puiga.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da bi stanje u BiH bilo puno bolje kada bi se poslušale preoporuke Vijeća Evrope, izrazio zahvalnost Vijeću Evrope na pruženoj pomoći i dodao da je njihova daljnja stručna pomoć potrebna.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zahvalio je Vijeću Evrope na prijemu koji su mu upriličili u septembru prošle godine i na doprinosu ureda Vijeća Evrope u Sarajevu u realizaciji programa saradnje Vijeća Evrope i BiH.

Savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Nina Sajić rekla je da su česta različita viđenja budućnosti u BiH, kao i suprotstavljena mišljenja o centralizovanoj i decentralizovanoj državi i da predsjedavajući Radmanović smatra da je za BiH Dejtonski mirovni sporazum dao dobra rješenja za njeno ustrojstvo kao decentralizovane države.

Također, predsjedavajući Radmanović smatra da je često intervencija međunarodne zajednice dovela do toga da se kulturni dijalog i dogovor ne razvijaju, te shodno tome i sva unutrašnja rješenja trebaju biti proizvod dijaloga i dogovora domaćih političkih lidera u BiH.

-Mi želimo podržati vaš angažman na reformama kako bi BiH postala evropska demokratska zemlja sa ispoštovanim ljudskim pravima, rekao je predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Lluis M. De Puiga i dodao da će Vijeće Evrope i dalje biti konstruktivno, a ne destruktivno za BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.