BiH
0

De Brichambaut: BiH ima jasnu budućnost sa evropskom perspektivom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj istaknuo je danas, nakon susreta s generalnim sekretarom Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) Marcom Perrinom de Brichambautom, ulogu koju je Misija OSCE-a imala u našoj zemlji, posebno u organizaciji izbora, te je naglasio važnost njenog rada u oblasti reforme obrazovanja.

"Radi se o obrazovanju kao važnom faktoru, da se ne govori više o dvije škole pod istim krovom, da se djeca odgajaju u atmosferi evropske vizije.", kazao je Alkalaj.

Šef bh. diplomatije je, također, istaknuo značaj uloge OSCE-a u izgradnji institucija i promoviranju ljudskih prava, ali i podsjetio, u svjetlu predstojećeg samita NATO-a u Bukureštu na kojem će BiH pristupiti tzv. Intenziviranom dijalogu, koji predstavlja mnogo viši nivo saradnje sa Savezom, da su osnove reforme odbrane u BiH, kao najuspješnije reforme u zemlji, potekle iz Misije OSCE-a.

Generalni sekretar OSCE-a De Brichambaut kazao je da je BiH aktivan i važan član OSCE-a kao foruma za sigurnost te da naša zemlja daje veliki doprinos ove organizacije.

I on je izrazio zadovoljstvo što su zadaci Misije OSCE-a u BiH, poput organizacije izbora, ispunjeni u potpunosti te su prebačeni u nadležnost bh. vlasti.

De Brichambaut je najavio da će OSCE u budućnosti nastaviti da razgovara sa BiH o pitanjima kao što su regionalna saradnja, obrazovanje i status Roma, a naglasio je da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i EU dovelo do poboljšanja situacije u regionalnom kontekstu.

Prema njegovim riječima, BiH je u mogućnosti da bude faktor stabilnosti u značajnom trenutku u regionu u i OSCE-u cijene napore koje BiH poduzima u tom smislu.

Ministar Alkalaj je naveo da je situacija u regionu nezaobilazna tema ovakvih susreta.

  • Sigurno je da je za napredak BiH važna stabilnost u regionu, te BiH želi priključenje Evropi sa drugim zemljama regiona, rekao je Alkalaj.

Kada je u pitanju situacija nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, Alkalaj je istaknuo da BiH pazi da ne doprinese pogoršanju situacije i ne podiže tenzije, a za BiH je važno da se okrene svom evropskom putu.

On je uvjeren da će politički lideri u zemlji imati mudrosti da završe posao oko reforme policije, čime bi iskoristili šansu da BiH 28. aprila na samitu u Luksemburgu potpiše SAA, što bi otvorilo vrata ka EU i dovelo zemlju do tačke kada nema povratka na staro.

De Brichambaut je na kraju kazao kako je uvjeren da BiH kao jedna od država članica OSCE-a ima čvrste korijene u međunarodnim ugovorima i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, da ima jasnu budućnost sa evropskom perspektivom, te da ima zrelu demokratsku praksu koju treba pustiti da se dalje razvija.