{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


De Brichambaut: BiH ima jasnu budućnost sa evropskom perspektivom

F
17.3.2008. u 18:32
0
0
De Brichambaut: BiH ima jasnu budućnost sa evropskom perspektivom
0
De Brichambaut: BiH ima jasnu budućnost sa evropskom perspektivom
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj istaknuo je danas, nakon susreta s generalnim sekretarom Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) Marcom Perrinom de Brichambautom, ulogu koju je Misija OSCE-a imala u našoj zemlji, posebno u organizaciji izbora, te je naglasio važnost njenog rada u oblasti reforme obrazovanja.
"Radi se o obrazovanju kao važnom faktoru, da se ne govori više o dvije škole pod istim krovom, da se djeca odgajaju u atmosferi evropske vizije.", kazao je Alkalaj.

Šef bh. diplomatije je, također, istaknuo značaj uloge OSCE-a u izgradnji institucija i promoviranju ljudskih prava, ali i podsjetio, u svjetlu predstojećeg samita NATO-a u Bukureštu na kojem će BiH pristupiti tzv. Intenziviranom dijalogu, koji predstavlja mnogo viši nivo saradnje sa Savezom, da su osnove reforme odbrane u BiH, kao najuspješnije reforme u zemlji, potekle iz Misije OSCE-a.

Generalni sekretar OSCE-a De Brichambaut kazao je da je BiH aktivan i važan član OSCE-a kao foruma za sigurnost te da naša zemlja daje veliki doprinos ove organizacije.

I on je izrazio zadovoljstvo što su zadaci Misije OSCE-a u BiH, poput organizacije izbora, ispunjeni u potpunosti te su prebačeni u nadležnost bh. vlasti.

De Brichambaut je najavio da će OSCE u budućnosti nastaviti da razgovara sa BiH o pitanjima kao što su regionalna saradnja, obrazovanje i status Roma, a naglasio je da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i EU dovelo do poboljšanja situacije u regionalnom kontekstu.

Prema njegovim riječima, BiH je u mogućnosti da bude faktor stabilnosti u značajnom trenutku u regionu u i OSCE-u cijene napore koje BiH poduzima u tom smislu.

Ministar Alkalaj je naveo da je situacija u regionu nezaobilazna tema ovakvih susreta.

- Sigurno je da je za napredak BiH važna stabilnost u regionu, te BiH želi priključenje Evropi sa drugim zemljama regiona, rekao je Alkalaj.

Kada je u pitanju situacija nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, Alkalaj je istaknuo da BiH pazi da ne doprinese pogoršanju situacije i ne podiže tenzije, a za BiH je važno da se okrene svom evropskom putu.

On je uvjeren da će politički lideri u zemlji imati mudrosti da završe posao oko reforme policije, čime bi iskoristili šansu da BiH 28. aprila na samitu u Luksemburgu potpiše SAA, što bi otvorilo vrata ka EU i dovelo zemlju do tačke kada nema povratka na staro.

De Brichambaut je na kraju kazao kako je uvjeren da BiH kao jedna od država članica OSCE-a ima čvrste korijene u međunarodnim ugovorima i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, da ima jasnu budućnost sa evropskom perspektivom, te da ima zrelu demokratsku praksu koju treba pustiti da se dalje razvija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: