{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daytonski sporazum predviđa jednu kompaniju za transport gasa na nivou BiH

F
7.9.2007. u 15:17
0
0
Daytonski sporazum predviđa jednu kompaniju za transport gasa na nivou BiH
0
Daytonski sporazum predviđa jednu kompaniju za transport gasa na nivou BiH
Direktor kompanije "BH Gas" Almir Bečarević danas je predstavnicima državne vlasti uputio otovreno pismo u kojem apeluje da se prije donošenja državnog zakona o gasu obavi rasprava na državnom nivou, nakon koje bi se usvojio okvirni zakon.
Bečarević ističe kako je Prijedlog zakona o gasu koji je u augustu usvojila Vlada RS-a, a koji je već upućen Skupštini na usvajanje, u mnogim segmentima usklađen sa evropskim direktivama i da bi kao takav mogao biti dobra osnova za izradu državnog zakona o gasu, a ne entitetskog.

"Daytonski sporazum predviđa formiranje javnih korporacija, što u konkretnom slučaju znači jedne trasnsportne kompanije za gas na nivou BiH. Međutim usvajanjem zakona u RS-u odstupa se od namjera međunarodne zajednice da se formira jedna kompanija i da razvoj gasnog sektora, po pitanju transporta prirodnog gasa, bude usaglašen i razvijen na nivou BiH", kaže Bečarević u otvorenom pismu.

On podsjeća da budući zakon u RS-u predviđa formiranje slobodnog tržišta u tom bh. entitetu, što u osnovi i treba da bude jednog dana, te da je sada, kada imamo samo jedan pravac snabdijevanja i samo jednog snabdjevača, teško napraviti to tržište, a da u suštini na kraju svu štetu ne budu trpili sami potrošači.

"Može se zaključiti da ovaj zakon ima samo jednu funkciju, a to je sprječavanje bilo kakvih jedinstvenih rješenja na nivou Bosne i Hercegovine, te pravljenje zasebnih i odvojenih cjelina koje će funkcionirati samo kroz lokalne, a ne državne nivoe", kaže se u otvorenom pismu direktora "BH Gasa".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: