BiH
0

Dayton čuva granice Bosne i Hercegovine

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling izjavio je da "Republika srpska nije ni Kosovo ni Crna Gora".

"Referendum u Crnoj Gori bio je poseban slučaj, u skladu s ustavom bivše Jugoslavije. Ne postoji historijska RS da bi se došlo do njenog odvajanja," kazao je Schwarz-Schilling za beogradske Večernje novosti od utorka.

Po njemačkom diplomatu "ni odluke o ishodu referenduma u Crnoj Gori ni konačno rješenje statusa Kosova ne mogu imati nikakvoga uticaja na BiH. Ova država je konačno dogovorena u Daytonu. Granice su međunarodno priznate, i tu nema nikakvih otvorenih pitanja i jednostavno nema nikakve veze s BiH", kazao je Schwarz-Schilling.

On je kazao kako problemi u starim evropskim državama, poput onih koje Španija ima s pokrajinama, "postoje stoljećima."

"Za ovaj prostor je važno da se nalazimo u demokratskom dobu. Države i vlast se izgrađuju od dna prema gore, a ne od vrha ka dolje, kako je bilo u Jugoslaviji. Građani imaju mogućnosti da biraju svoje vlasti, ali ne mogu reći ‘ja ne želim da ovaj čovjek živi ovdje’. Svi moraju da koegzistiraju", primijetio je Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik je također kazao da postoji 16 odluka Komisije za ljudska prava Ustavnog suda BiH kojima se nalaže organima Federacije BiH i RS-a da se pozabave problemom pronalaženja nestalih, ali su sve ignorirane.

"Sve ove odluke moraju se u potpunosti ispoštovati i provesti bez obzira na etničko i religijsko porijeklo žrtava ili porodica. Lično ću izvršiti pritisak na institucije koje se oglušuju o zahtjeve Komisije za ljudska prava", zaključio je Schwarz-Schilling.