{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dayton 2 za novi početak Bosne i Hercegovine

S
9.10.2009. u 08:00
0
18
Dayton 2 za novi početak Bosne i Hercegovine
0
Dayton 2 za novi početak Bosne i Hercegovine
Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da bi danas u Butmiru moglo biti riječi o OHR-u, rješavanju pitanja državne imovine, o ispunjavanju uslova neophodnih za liberalizaciju viznog režima, kao i određenim pitanjima o ustavnim promjenama, kao što je , na primjer, entitetsko glasanje.
"Vidljivo je da se nazire priča o entitetskom glasanju, ali je, ponavljam, apsolutno neprihvatljiva za RS", izjavio je Dodik novinarima nakon radne večere predstavnika partija iz BiH, te visokih političkih predstavnika iz SAD i EU.

On je naglasio da su se tokom radne večere učesnicima obratili zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, evropski komesar za proširenje Olli Rehn i ministar inostranih poslova Švedske Karl Bildt.

On je rekao da su zvanični EU i SAD najavili da bi danas trebao biti kraj razgovorima i da bi se oni mogli nastaviti u narednom periodu.

Saznaje se , međutim, da će razgovori biti završeni u 14 sati i nastavljeni za mjesec dana.

Radnoj večeri su prisustvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednik stranke Igor Radojičić, potpredsjednik PDP-a Borislav Borenović, lideri HDZ 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i njegov zamjenik Niko Lozančić, te šef SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Svim liderima političkih stranaka danas će biti predstavljeni pismeni prijedlozi za razrješenje trenutne krize i zastoja u razvoju BiH, koji bi trebali doprinijeti ubrzanijem pristupanju NATO-u i EU, te riješiti goruća pitanja ustavnih promjena koja su uslov za navedene integracije.

Današnji skup u Sarajevu se ocjenjuje kao novi početak i najava snažnijeg angažmana SAD-a i EU u stabilizaciji i normalizaciji BiH kroz njenu institucionalnu izgradnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: