Dobio Cvijet Srebrenice
6

Davutoglu: Srebrenica je bol koja neće biti zaboravljena

FENA
Ahmet Davutoglu (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ahmet Davutoglu (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Asocijacija bošnjačke omladine u Turskoj, uz podršku načelnika Općine Stari Grad u Bursi Recepa Altepea, proteklih dana su brojnim visokim zvaničnicima i uglednicima u Turskoj uručili "Cvijet Srebrenice", koji simbolizira genocid u Srebrenici u kojem je ubijeno 8.372 Bošnjaka.

Među onima koji su dobili "Cvijet Srebrenice" su i turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu i njegova supruga Sare Davutoglu, javila je turska agencija Anadolija.

U pisanoj izjavi, ministar Davutoglu je istakao da je "srebrenički genocid nesumnjivo jedna od najvećih tragedija u svijetu nakon Drugog svjetskog rata".

Dodao je da je u srcu Evrope, pred očima cijele svjetske javnosti, ubijeno hiljade nenaoružanih Bošnjaka i "da je to bol koja neće biti zaboravljena".

"Kada bi mogli zaboraviti sav bol u svijetu, Srebrenica bi bila dovoljna da nas podsjeti na svaku bol pojedinačno. Svake godine ceremonija 11. jula nam pokazuje strašno lice rata i genocida. Iako se stalno trudim da prisustvujem tim ceremonijama, ove godine neću uspjeti doći. Ali, želim da braća Bošnjaci znaju da sam srcem i umom s njima", napisao je Davutoglu.

Naglašava "neka ne zaborave (Bošnjaci, op. a.), kao Vlada Turske bit ćemo uvijek uz BiH, kao što smo i do sad bili".

"Bit ćemo njihov glas na svakoj platformi. Nadam se da će međunarodna zajednica i regionalne zemlje naučiti nešto iz onoga što se desilo u Srebrenici, uvidjeti čemu vodi nacionalizam i etnička mržnja i da će preduzeti sve kako se ovakvo nešto ne bi nikad ponovilo", istakao je Davutoglu, ukazujući na potrebu da se povede više računa o rastućem neprijateljstvu prema strancima u Evropi.

Sprječavanje da se Srebrenica ne ponovi, kaže, nema nikakve veze s međunarodnom politikom, s vojskom ili praznom pričom.

Vjeruje da je jedini način da se spriječi ovakva bol da svoju djecu iščistimo od mržnje.

"Kao zadnje, onima koji su izgubili živote želim predati rahmet, dijelim bol njihovih porodica i voljenih i ljubim ruke majki Srebrenice", navodi Davutoglu.

Također, članovi Asocijacije bošnjačke omladine su prošle sedmice "Cvijet Srebrenice" podijelili turskim parlamentarcima, premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj kćerki Sumeyi.