Sastanak u Genevi
0

Davutoglu - Lagumdžija: Utvrditi datum trilateralnog sastanka

Anadolija
Foto: Anadolija/Arhiv
Foto: Anadolija/Arhiv
Nakon današnjeg sastanka i obraćanja Vijeću za ljudska prava u Ujedinjenim nacijama, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu se sastao sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom.

Na sastanku dvojice ministara je razgovarano o mogućnostima unapređenja ekonomskih i trgovinskih odnosa između dvije zemlje. Razgovarano je i o aktuelnim pitanjima na Balkanu.

Davutoglu i Lagumdžija su se dotakli i trilateralnog samita Turska - BiH - Srbija i složili se da taj proces pregovora mora biti nastavljen, kao i da što prije treba odrediti datum tog sastanka. S tim u vezi, šefovi diplomatija su se složili da bi bilo dobro prethodno organizirati i trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova pomenutih zemalja na kojem bi bio pripremljen samit na vrhu.

Na upit Lagumdžije u vezi sa aktuelnostima u Siriji i turskom viđenju tamošnje krize, Davutoglu je detaljno iznio stavove o tome povukavši paralelu između ljudske drame koja se dešavala tokom rata u BiH sa aktuelnim krvoprolićem u Siriji.