BiH
476

Davutoglu dolazi u Sarajevo da razgovara s članovima Predsjedništva BiH

Anadolija
Ahmet Davutoglu (Foto: Klix.ba)
Ahmet Davutoglu (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu doputovat će kasno večeras u glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, gdje će se sutra sastati sa najvišim državnim zvaničnicima.

Davutoglu će u srijedu u odvojenim sastancima razgovarati sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem, potvrđeno je iz turske ambasade u Sarajevu.

Šef turske diplomatije će potom održati sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, a potom i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom Kavazovićem.

Ministar Davutoglu će se sastati i sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom, nakon čega će okončati posjetu Sarajevu.

Inače, Vlada Republike Turske i turski narod izbliza i s tugom prate dešavanja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske u vezi sa dešavanjima u BiH između 5. i 9. februara ove godine.

"Uvažavajući pravo naše bosanskohercegovačke braće i sestara da mirnim protestima artikulišu svoje probleme i zahtjeve i izraze nezadovoljstvo zbog neriješenih pitanja, vjerujemo da protesti trebaju ostati u zakonskim okvirima, daleko od nasilja. Paljenje društvenih zgrada, oštećivanje zgrade Predsjedništva koju bi svi građani Bosne i Hercegovine trebali brižljivo čuvati, ozljeđivanje velikog broja pripadnika snaga sigurnosti štete atmosferi mira, bezbjednosti i stabilnosti koji su potrebni Bosni i Hercegovini. Šteta pričinjena Arhivu Bosne i Hercegovine nas je još više rastužila", navodi se u saopćenju proslijeđenom medijima putem ambasade Turske u BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je građane Bosne i Hercegovine da ne pribjegavaju nasilju i suzdrže se od korišćenja rječnika koji podstiče na nasilje kada koriste svoje pravo na slobodu izražavanja i demonstriranja, a svim građanima Bosne i Hercegovine i pripadnicima snaga sigurnosti koji su ozlijeđeni tokom navedenih događaja upućene su želje za brzi oporavak.

"Rješenje problema Bosne i Hercegovine nastalih dijelom zbog dejtonskog sistema, a dijelom zbog grešaka vlasti, građani Bosne i Hercegovine mogu naći ostajući, pritom, u zakonskim okvirima", poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.