BiH
0

Davorin2003: Neizvjesnost je počela

Klix.ba
U toku je prvi krug glasanja za godišnju BH muzičku nagradu <b>Davorin</b>, u kojem će 225 glasača iz cijele zemlje (među kojima je i redakcija Sarajevo-X.com) odabrati po tri, odnosno pet nominacija između više od 80 ukupno predloženih kandidata u 26 kategorija pop, rock, jazz i etno-folklorne muzike...

Iako je suviše rano za procjenu ko su najveći favoriti za nagradu "Davorin 2003", spomenimo najčešća imena zabilježena u dosadašnjem toku glasanja: Edo Maajka, Irina Kapetanović & VI, Deen, Sikter, Skroz, Crvena jabuka, SMS, Jasmin Mag & Alarm, Punkt, Boje noći, Leo, Emina, Romana, Tifa, Boris Režak, Alma Čardžić, Fazla, Goran Bregović, EFC, Lily, Mostar Sevdah Reunion, Zele Lipovača...

Posebno su zanimljive kategorije "Koncert godine", gdje među inozemnim izvođačima najveće šanse za "Davorina" imaju Manu Chao, Joe Zawinull, Tito & Tarantula, Vlatko Stefanovski, LET 3 i Oliver Dragojević za više nego zapažene koncerte izvedene u BiH, te "Nagrada za najbolji komšijsko-susjedski album", u kojoj najviše odjeka imaju prošlogodišnji albumi Ramba Amadeusa, Darka Rundeka, Cubisma, Van Gogha, Songkillersa, Divasica, Električnog orgazma i Nene Belana.

Među nekoliko posebnih nagrada treba izdvojiti da će "Davorin" za afirmaciju originalne BH muzike posthumno biti dodijeljen Zekerijahu Đeziću, jednom od najvrsnijih interpretatora bosanskog sevdaha.

Dodjelu "Davorina", 18.04. u Zenici, direktno će prenositi Televizija OBN, a u toku su pregovori sa televizijskim kućama iz Hrvatske i Srbije o emitiranju snimke gala-koncerta. Spomenimo i to da su započeli radovi na redizajnu oficijelne web-stranica, koja će biti dostupna široj javnosti tokom mjeseca marta/ožujka.